Bătrâna biserică din Fântânele, salvată de tinerii inimoși de la Ambulanța pentru Monumente

Bătrâna biserică din Fântânele, salvată de tinerii inimoși de la Ambulanța pentru Monumente

Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud a anunțat încheierea intervenției la acoperișul bisericii „Sfântul Nicolae” din Fântânele, sat aparținător al orașului Săliște.

Reparațiile au fost efectuate de 25 de voluntari, ajutați de localnici, sub coordonarea restauratorului Ștefan Vaida și a fratelui său, arhitectul Eugen Vaida.

„Situat în Mărginimea Sibiului, satul Fântânele este de un pitoresc aparte prin porțile din lemn și casele înșiruite, unele din lemn, altele din zidărie, așezate de o parte și de alta a străduțelor înguste pavate cu piatră de râu. Biserica ‘Sfântul Nicolae’, construită din piatră și cărămidă în a doua jumătate a secolului XVIII, este așezată în cel mai înalt punct din localitate, urcarea la ea făcându-se printr-o scară acoperită. Fiind biserica pe care comunitatea o folosește în mod curent pentru slujbele de duminică, acoperișul nu a fost unul dintre cele mai degradate, dar avea câteva probleme structurale pe care le-am descoperit pe parcursul intervenției. Cea care ne-a contactat pentru a ne cere ajutorul a fost Gaby Hila, reprezentanta Asociației Fântânele Cacova Sibiului. Proaspăt venită în comunitate și dornică să miște lucrurile, a fost omul nostru de legătură pe tot parcursul intervenției alături de preotul Nicușor Popa. Intervenția propriu-zisă a constat în demontarea, trierea și redispunerea pieselor de ceramică și completarea celor lipsă cu elemente din ceramică manufacturată identice ca formă, dimensiune, dispunere, proprietăți mecanice și tehnică de confecționare. Învelitoarea a fost demontată pe porțiuni pentru a evita expunerea întregii structuri pe toată durata activității. Zonele descoperite au fost protejate cu ajutorul unor prelate. Învelitoarea a fost sortată după tipurile și dimensiunile țiglelor, care au fost apoi dispuse pe zone compacte sub formă de fâșii verticale. Primul rând de țigle a fost fixat în mortar, la fel și coamele. Lețurile degrate au fost înlocuite. Un mic succes al intervenției a fost găsirea unor țigle din sticlă, care să ia locul foilor de sticlă care permiteau pătrunderea luminii în pod, dar expuneau structura acoperișului infiltrațiilor de apă”, au explicat reprezentanții proiectului „Ambulanţa pentru Monumente”, inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de regele Charles al III-lea al Marii Britanii.

Răspunde