Aproape 1.000 de vizitatori au răspuns invitației la ceai din partea Muzeului ASTRA

Aproape 1.000 de vizitatori au răspuns invitației la ceai din partea Muzeului ASTRA

O ceașcă de ceai la samovar și o poveste despre oamenii Deltei. De asta au avut parte vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cursul zilei de sâmbătă.

Deși frigul de afară nu anunța o zi prea reușită, promisiunea unui ceai fierbinte s-a dovedit suficient de îmbietoare, astfel că aproape o mie de sibieni și turiști au ales să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Muzeul ASTRA și, desigur, au făcut popas la gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, acolo unde ceaiul de mentă fierbinte îi aștepta. Gazde le-au fost muzeografii Camelia Repede și Adrian Scheianu.

„V-a plăcut ceaiul de cultură, servit la samovar? Ei bine, vă mai așteptăm! Deși afară au fost temperaturi foarte aproape de 0 grade, în weekend au fost pe la noi aproape 1000 de vizitatori! Bucuroși de oaspeți! Cultura (se) trăiește!”, au transmis reprezentanții muzeului.

Este pentru al treilea an consecutiv când turiștii au parte de un astfel de eveniment la gospodăria emblematică din Delta Dunării. „Samovarul era un obiect de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă. Întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ritualul este încă prezent și astăzi în comunitățile lipovenești, chiar dacă samovarul s-a modificat, este electric și cu design modern. Samovarul era folosit tot timpul anului, dar cel mai mult în sezonul rece. Pentru a se păstra tradiția locului, se folosește doar mentă, denumită și izmă. În completare, sunt oferite doritorilor informaţii legate de contextul istoric şi motivele migraţiei şi prezenţei lipovenilor pe meleagurile dobrogene, pentru o mai bună înţelegere a aportului adus de aceştia dezvoltării şi diversităţii civilizaţiei tradiţionale de pe teritoriul României”, au mai explicat organizatorii.

Răspunde