Surpriză de proporții pregătită de maestrul Mihai Mălaimare pentru Sibiu

Surpriză de proporții pregătită de maestrul Mihai Mălaimare pentru Sibiu

La Sibiu au început pregătirile pentru un nou spectacol stradal, o paradă cu care alegorice ce va fi inclusă într-o reprezentație maraton, unică în lume, a anunțat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca”, într-o conferință de presă alături de coordonatorul proiectului, actorul Mihai Mălaimare.

Spectacolul „Amurgul baroc” va fi susținut de tineri actori de la Departamentul de Artă Teatrală al ULBS, pe versurile lui Radu Stanca, într-o scenografie semnată de Ana Stanciu, și va fi prezentat în premieră în Piața Mare, în data de 31 mai, în cadrul proiectului ”Moștenirea”, care a făcut posibile și statuile vivante de la FITS.

„Proiectul ‘Moștenirea’ își propune să transmită noilor generații informații detaliate cu privire la un tip de discurs teatral care nu se regăsește în programa universitară, dar care oferă pe piața muncii cele mai multe șanse după terminarea studiilor. Discursul de teatru stradal are, între altele, două componente fundamentale: statuia vivantă și parada stradală. Ele se regăsesc în teritoriul animației stradale, dar eu cred cu tărie că trebuie să fie apanajul actorului profesionist, deoarece atât statuia vivantă, cât și parada stradală sunt de fapt spectacole de teatru în cel mai adevărat sens al cuvântului. Proiectul are două componente, desfășurate ca proiecte de sine stătătoare pe durata a patru ani”, a explicat Chiriac.

După ce publicul sibian și din țară a cunoscut statuile vivante, în 2022 și 2023, acum este rândul tinerilor din Sibiu, Timișoara, Constanța, Chișinău să primească provocarea de a se implica în parade stradale. Spectacolul de la Sibiu, de pe 31 mai, se va desfășura în Piața Mare și va dura aproximativ o oră. Producția este structurată în cinci etape, iar în acest moment toate echipele au parcurs integral prima etapă, cea de a doua fiind atinsă doar cu trupele de la Timișoara, Sibiu și Constanța.

„Publicul sibian va avea posibilitatea să vadă și asemănările dintre toate aceste patru spectacole. Toate se bazează pe câte un car alegoric, toate se bazează pe un număr de câte 15 actori, au costume uriașe, supradimensionate, măști, marionete, au câte un moment de instrument – vioară și pian, câte cel puțin un moment de canto. Am cerut aceste mijloace de expresie studenților pentru că eu cred că viața lor după ce termină facultatea este una extrem de dură și una care se va derula, mai cu seamă nu în teatrele profesioniste, care au nevoie în fiecare an de cel mult 50 de absolvenți, per total în România, iar ei sunt câte 700 în fiecare an”, a declarat Mălaimare.

Această inițiativă este sponsorizată de JTI.

„De la Shakespeare și Statui vivante, la Poezie și paradă stradală… La Sibiu, e posibilă orice nebunie inspirată. Ideile vin de la și se înfăptuiesc prin oameni. Cu geniu, sau măcar scânteie, și cu foarte multă sudoare. Iar talentul e de la sine înțeles, ca o condiție necesară. Un Festival în Festival? De ce nu? Dar patru orașe într-unul singur!? Stați să vedeți! A fost destul ca Mihai Mălaimare să arunce sămânța, pentru ca ea să încolțească în căldura prieteniei și să crească prin voința de a înfăptui frumosul irepetabil, cu mintea limpede și inima generoasă. Constantin Chiriac a spus: ‘facem’. Și astfel, Sibiul, Timișoara, Constanța și Chișinăul vor defila împreună, în Piața Mare, pline de culoare, pe versurile lui Radu Stanca, Dimitrie Anghel, Ovidius și Vasile Alecsandri. Cavaleri medievali și domnițe, flori delicate, personaje antice și Chirițe, într-o feerie de Festival, la sfârșit de iunie. Cu care România va putea fi reprezentată apoi la orice alt Festival din lume. În ceea ce ne privește, JTI a sprijinit proiectul de la bun început și pot spune încă de pe acum ca acesta este încă un pariu câștigat”, spune Gilda Lazăr, director Corporate Affairs şi Comunicare JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Răspunde