Sfântul Nicolae, prietenul copiilor

Sfântul Nicolae, prietenul copiilor

Cel mai îndrăgit sfânt din Transilvania, Sfântul Nicolae sau Sân-Nicoară este ocrotitorul copiilor, cărora le aduce daruri și dulciuri în papuci.

Este sărbătorit de creștinii ortodocși în data de 6 decembrie, zi despre care se spune că marchează începutul iernii. Moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare. Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

Cum venea Moș Nicolae pe vremea când nu toți copiii aveau ghete?

Mărturii precum cea consemnată de învățătorul Victor Păcală în „Monografia satului Rășinari”, publicată în 1915, ne arată cum era primit Moș Nicolae în gospodăriile românilor de altădată. „Pe masă se așează, cu gura în jos, atâtea cupe, câți copii sunt într-o casă. Peste noapte – amăgesc mamele pe copii – are să vină Sf. Nicolae și să pună bani sub cupele celor ce sunt buni la Dumnezeu. Pentru aceasta, în ajun de sf. Nicolae, bieții copii bat la mătănii până ce cad de pe picioare”, scrie Păcală.

Obiceiuri de Sfântul Nicolae

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca ele să înflorească până la Anul Nou, ca dovadă a iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare. În unele zone ale țării, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. Cei care țin post în 6 decembrie au dezlegare la pește, totuși carnea este strict interzisă.

Răspunde