Proiectele la control

Proiectele la control

Transportul „verde” este cea mai importantă realizare cu care se mândrește municipalitatea sibiană în urma implementării celor mai recente proiecte pe fonduri europene.

Impactul proiectelor de dezvoltare finanțate prin Programul REGIO 2014-2020 a fost analizat, zilele trecute, la conferința regională „Dezvoltarea Regiunii Centru cu fonduri europene. Perspective de viitor”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru în zilele de 7 și 8 decembrie. Evenimentul a reunit aproape 150 reprezentanți ai autorităților publice locale, ai ONG-urilor și ai mediului universitar, pentru a discuta despre rolul avut în dezvoltarea Regiunii Centru a resurselor nerambursabile alocate pentru dezvoltarea județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, iar din partea Primăriei Sibiu a fost prezentă Ioana Leca, administrator public al municipiului Sibiu.

„Reprezentanții județului Sibiu au vorbit despre proiectele complexe din domenii diverse, de la mobilitate interjudețeană, la infrastructura socială, de la investițiile în educația copiilor defavorizați, la proiectele de eficientizare energetică a clădirilor publice, în timp ce Primăria municipiului Sibiu a pus accent pe crearea celei mai extinse rețele de mobilitate urbană durabilă, prin liniile verzi, de autobuze electrice, biciclete și trotinete care au oferit o nouă față orașului de pe Cibin”, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Participanții din Alba au vorbit despre investițiile în sănătate, cei din Brașov s-au referit la mari proiecte de infrastructură, cei din Covasna și Harghita au evidențiat utilizarea fondurilor europene pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural, iar județul Mureș a câștigat la capitolul cultură – prin modernizarea excepționalului Palat al Culturii -, dar și la economie, printr-o investiție privată în urma căreia a fost construit cel mai mare centru de afaceri din Europa de Est.

Gradul de absorbție al fondurilor europene gestionate de ADR Centru prin POR 2014-2020 a ajuns la 103%.

„În Regiunea Centru, de 25 ani, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru susține dezvoltarea europeană a comunităților. În acest sfert de secol de activitate al ADR Centru, am coordonat implementarea la nivel regional a mai mult de 3.700 proiecte, cu o valoare totală de aproape 3,5 miliarde euro, prin care am atras în regiune peste 2,3 miliarde euro, pentru beneficiari din mediul public și privat. Aceste sume nerambursabile – din bugetul Uniunii Europene, al Guvernului României și din alte surse – au contribuit la dezvoltarea Regiunii Centru. Finanțările europene sunt prezente oriunde te uiți în România, fiind o parte integrantă a dezvoltării țării din 2007 până în prezent. Acum am realizat un bilanț al activității noastre și al partenerilor noștri și suntem mulțumiți de rezultatul la care am ajuns. Probabil am fi putut face mai mult, dar ultimii ani au fost cu adevărat complicați. Pandemie, criză economică, război, parcă toate au ‘complotat’ împotriva derulării la timp a celor 1.191 proiecte contractate. Și totuși, privind din prisma absorbției fondurilor europene de care am beneficiat, ultimul an a fost cu siguranță cel mai complex. Acum valoarea sumelor plătite și în lucru la AM POR si OI, din bugetul FEDR și din bugetul de stat este de aproape 790 milioane euro, ceea ce reprezintă 103% din alocarea regională. Mai sunt încă proiecte care vor fi etapizate sau vor fi declarate nefuncționale, dar, cu un efort deosebit al beneficiarilor, am reușit să atingem un grad de absorbție cum Regiunea Centru nu a mai cunoscut. Tot în acest an, am început perioada în care oferim tot sprijinul partenerilor noștri, în calitate de Autoritate de Management a noului Program Regiunea Centru 2021-2027, pentru continuarea procesului de dezvoltare regională și absorbția de fonduri europene”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cea de-a doua zi a evenimentului de final de an, în cadrul întâlnirii online, 37 de membri ai rețelei multiplicatorilor de informații europene din Regiunea Centru au abordat subiecte privind activitatea lor din 2023 și propunerile de activități pentru anul 2024. În această întâlnire virtuală au fost prezentate alte oportunități de finanțare din surse europene, cu calendarul aferent al apelurilor de proiecte, pe mai multe domenii de interes.

Răspunde