Mesajul de Crăciun al Muzeului Național Brukenthal

Mesajul de Crăciun al Muzeului Național Brukenthal

Minunea Nașterii Domnului, mai presus de fire, are loc sub cele mai smerite aparențe, reamintește Alexandru Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

De Crăciun, Muzeul Național Brukenthal a readus în atenție o lucrare valoroasă din colecția sa. Este vorba despre un studiu pentru icoana din iconostasul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Sibiu, reprezentând Nașterea Domnului, ce poartă semnătura artistului Octavian Smighelschi.

„Nașterea Donnului se petrece în taină. Cel mai de seamă eveniment de la zidirea lumii, așa cum este menționat în creștinism, are loc în tăcere, neștiut și necunoscut de nimeni. Conducătorii spirituali ai evreilor, fariseii, cărturarii, nici nu bănuiesc că în acea clipă unică se naște Mesia, pe care toată tradiția lor Îl aștepta și Îl pregusta.
Și totuși, în noaptea aceea sfântă, așa cum apare în desenul acesta realizat de Octavian Smighelschi pentru icoana Nașterii Domnului din iconostasul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, s-au deschis cerurile, și, pentru o clipă, lumea puterilor netrupești a pătruns în universul nostru material. Eveniment ascuns pentru contemporani, nașterea Pruncului sfânt apare totuși înconjurată de un nimb strălucitor. Minunea, mai presus de fire, are loc sub cele mai smerite aparențe.
Hristos se naște, slăviți-l!
Hristos din ceruri, întâmpinați-l!
Hristos pe pământ, înălțați-vă!
Cântați Domnului tot pământul!
Sărbărtori Fericite!
Frohe Weihnachten!
Boldog karácsonyt!
Buon Natale!
Merry Christmas!
Joyeux Noël!”

(dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar)

Prima ediție a târgului de Crăciun organizat de Muzeul Brukenthal, Christmas at the Palace, se va încheia în curând. Târgul din curtea Palatului Brukenthal mai poate fi vizitat doar astăzi, între orele 12.00 și 22.00, iar evenimentul se va încheia cu o petrecere cu DJ.

Răspunde