„Memoria secretă a obiectelor”, într-o carte de colecție

„Memoria secretă a obiectelor”, într-o carte de colecție

Câteva aspecte din experiențele de mediere culturală din ultima perioadă propuse de Muzeul ASTRA au fost incluse în catalogul „Memoria secretă a obiectelor”, apărut pe final de an.

Ciprian Ștefan, managerul instituției, a rezumat astfel acțiunile incluse în acest program: „Conectat în permanență la comunitățile locale, precum și la contextul cultural, socio-politic și economic național și internațional, Muzeul ASTRA și-a asumat cercetarea și punerea în valoare a patrimoniului etnografic din România, prin căutarea continuă și implementarea celor mai adecvate metode de expunere și de transmitere. Integrând colecțiile și misiunea inițială a Muzeului Asociațiunii, instituția noastră a dezvoltat, prin campanii ample de teren, o consistentă colecție de construcții și obiecte, dar și de înregistrări de patrimoniu imaterial. Cercetările de teren au permis urmărirea atentă a evoluției societății românești din ultima jumătate de secol și chiar mai bine, îndeosebi a celei din mediul rural, identificarea celor mai potriviți reprezentanți ai acesteia care să facă din ASTRA un muzeu viu. Începând cu anul 2022, am propus publicului demersuri de mediere culturală, atât directă, cât și indirectă, având ca suport expoziții-atelier, animatori din lumea satului, secvențe de storytelling pornind de la semnificația primară a obiectelor și de la mărturiile culese din teren. Programul „Memoria secretă a obiectelor” oferă chei de înțelegere a patrimoniului deținut de muzeu, cultivă spiritul critic, creativitatea, atitudinea activă, o perspectivă dinamică, axată pe evoluția comunităților și pe experiența fiecărui vizitator în parte. Primele acțiuni de acest tip sunt incluse în acest catalog.”

Catalogul poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau poate fi descărcat gratuit în format PDF.

Catalogul prezintă expozițiile organizate de Muzeul ASTRA în cadrul programului „Memoria secretă a obiectelor” în perioada 2022-2023: „Soarele din farfurie”, „Case antiche. Case contemporanee”, „Pământul și oamenii Găleșoaiei”, „Între ceie casă și ceie lume” și „Mască și Dublă Față”. Demersuri de mediere culturală au fost integrate și în alte proiecte, respectiv expozițiile „ASTRA Poetic: Escape Bridge” și „Travelers”.

Răspunde