Mai bine mai târziu decât niciodată! Casa Altemberger va avea o expoziție permanentă dedicată Sibiului

Mai bine mai târziu decât niciodată! Casa Altemberger va avea o expoziție permanentă dedicată Sibiului

Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” va inaugura, în 2024, o expoziție permanentă despre istoria orașului Sibiu, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță.

Fondurile necesare vor fi asigurate prin sponsorizarea oferită de JT, potrivit sursei citate, iar expoziția urmează să fie deschisă publicului în a doua jumătate a anului viitor. Demersul este unul absolut obligatoriu pentru un oraș aproape milenar, mai ales în condițiile în care Sibiul nu are un muzeu municipal.

„Vorbim cu toți de frumusețea acestui oraș, de oamenii care au făcut ca acest oraș să se dezvolte, de evenimente importante, de o seamă de premiere ce au avut loc aici, naționale și internaționale, însă, din păcate, discursul nostru se oprește doar la cuvinte, clădiri și imagini. Muzeul Național Brukenthal adăpostește o importantă colecție de piese ce au legătură cu Sibiul și istoria lui. Pentru a veni în sprijinul sibienilor și al turiștilor care doresc să afle lucruri minunate despre Sibiu și pentru a promova o parte din colecția muzeului, am propus membrilor Consiliului de Administrație ca într-un spațiu generos să putem realiza această expoziție. În toată lumea există nu doar o expoziție dedicată orașului, cât și muzee de istorie a orașului. Dacă avem cu ce ne mândri și dacă dorim să arătăm publicului ce a însemnat orașul nostru și istoria acestor locuri, trebuie să începem printr-o călătorie expozițională. Vom face o comisie care să fie consultată cu privire la conceptul expozițional, urmând ca în a doua jumătate a anului 2024 să fie deschisă. Vom expune lucrări de artă, piese istorice, carte, documente, sculptură, arheologie, piese religioase, fotografie și multe alte obiecte ce se află astăzi în unele expoziții sau depozite. Cred că această expoziție permanentă se va bucura de un real succes și va aduce și un beneficiu publicului și orașului”, a spus Chituță, vineri, într-o conferință de presă.

Intrare gratuită pentru localnici

O altă veste bună – de această dată, doar pentru sibieni – este că locuitorii orașului vor beneficia periodic de intrare gratuită la Muzeul Brukenthal. „Muzeul Naţional Brukenthal există în Sibiu şi este o mândrie a sibienilor şi a oraşului, aşadar mulţumesc Consiliului de Administraţie pentru votul lor şi pentru că au înţeles necesitatea aceasta. De anul viitor, prima joi din fiecare lună, va fi intrare gratuită pentru toţi sibienii. Fiecare sibian, pe bază de buletin, va intra gratuit în Muzeul Naţional Brukenthal”, a mai anunțat Alexandru Chituţă.

Răspunde