În decembrie, Muzeul Brukenthal vorbește despre adevărata față a comunismului din România

În decembrie, Muzeul Brukenthal vorbește despre adevărata față a comunismului din România

Ororile comunismului reprezintă o parte a istoriei noastre care nu trebuie niciodată uitată, iar Muzeul Național Brukenthal le reamintește românilor acest lucru prin intermediul expoziției „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”.

Miercuri, 6 decembrie, când se împlinesc 74 de ani de la începutul „reeducării” în închisoarea Pitești, sibienii și turiștii vor putea vizita gratuit expoziția și vor avea parte de un tur ghidat, la ora 12:00.

„Data de 6 decembrie marchează 74 de ani de la începutul reeducării în Închisoarea Pitești, fiind un prilej de comemorare a victimelor trecute prin ororile care au avut loc între 1949 și 1951 în temutul penitenciar. Ghidajul va fi realizat de Andreea Corca, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal și curator al expoziției. Ghidajul se va face în limita a 30 de persoane”, au anunțat organizatorii evenimentului.

În data de 8 decembrie, la ora 12:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră, publicul este invitat să ia parte la proiecția filmului documentar „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”. Filmul documentar va fi precedat de o prelegere susținută de Lucian Vasile, cercetător asociat Memorialului Închisoarea Pitești, și va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), un ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare, dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, coordonează platforma online RepublicaPloiesti.net, organizează de peste unsprezece ani tururi istorice în Ploiești și publică albume și cărți despre trecutul orașului său natal. Între 2013 și 2019, precum și în 2022, a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, perioadă în care a făcut parte din echipele care au realizat expoziția principală a memorialului și Muzeul Comunismului pentru Copii. Din 2014 este expert în cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, organizând școli de vară, conferințe și proiecte educaționale dedicate, cu precădere, tinerilor și străinilor, și fiind unul dintre coordonatorii Anuarului în limba română al Institutului. Din 2021 lucrează în cadrul echipei Zaiafet, unul dintre cele mai mari canale educaționale românești de Youtube, unde scrie scripturile pentru seria „Pe Vremea Tovarășilor” (o istorie a comunismului românesc), dar și pentru alte materiale dedicate relațiilor internaționale, și este gazda Podcastului de Istorie. De asemenea, din octombrie 2023 este bursier în programul Spiru Haret al Fundației Noua Europă cu un proiect de cercetare dedicat refugiaților politici români de la începutul Războiului Rece. Domeniile de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești. De-a lungul timpului, a publicat articole în publicații de popularizare, precum Historia și Magazin Istoric, dar și în reviste academice de specialitate.

Evenimentul vine în completarea expoziției itinerante „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, pe care o puteți vizita până la finalul lunii februarie 2024 la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00.

Răspunde