Ilustraţii „răzvrătite” pentru poeme contemporane

Ilustraţii „răzvrătite” pentru poeme contemporane

Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu invită publicul, începând de vineri, 15 decembrie, la expoziţia „Îmblânzirea iluziilor. Ilustraţii răzvrătite pentru poeme contemporane”.

Vernisajul va avea loc vineri, 15 decembrie, la ora 17:00, după care expoziția rămâne deschisă până pe 14 ianuarie 2014.

Expoziția curatoriată de Alexandra Runcan pune în valoare creațiile poetului Ovidiu Baron – mai cunoscut (deocamdată) în Sibiu ca director general adjunct al Muzeului ASTRA, și ale Andreei Bernath, artist plastic.

„Proiectul se concentrează în jurul unei serii de desene realizate de Andrea Bernath pentru poeme semnate de Ovidiu Baron. Cei doi protagonişti ai proiectului au debutat în această formulă în urmă cu doi ani, în cadrul festivalului Astra Poetic, ajungând la finele acestui an şi pe simezele Muzeului de Artă Contemporană din Sibiu. Poezia şi artele vizuale, medii de exprimare ce rareori îşi dau răgaz să se întrepătrundă voit, devin pentru cei doi pretexte pentru a experimenta capacitatea imaginii, de a cuprinde atât mental, cât şi vizual un discurs narativ. De la simbolismul liric până la desenul suprarealist, mesajul poetic parcurge o nouă etapă de criptare, de această dată în viziunea unui artist plastic. În acest sens, îşi găseşte locul în titlu sintagma ‘ilustraţii răzvrătite’, căci abordarea grafică întreprinsă de Andrea creează mai degrabă o imagine sinoptică a poemelor ilustrate, părând uneori a se plasa în antiteza calmului contemplativ al versurilor cuprinse în volumul ‘Siluete oarbe dansează’, semnat de Ovidiu Baron.

Dacă lucrările de artă vor sta îmblânzite pe simeze, poezia va crea iluzia unei experienţe imersive în recitalul susţinut de actriţa Raluca Silvia Pavel la finele vernisajului, urmând ca mai apoi, interpretarea acesteia să rămână custode al expoziţiei în montajul video realizat de Florin Păun. Cu gânduri bune şi emoţii constructive, artiştii, cât şi organizatorii vă încurajează la sfârşitul săptămânii să vă destindeţi… fără teamă! iluziile le-am îmblânzit!”, transmit organizatorii.

Răspunde