Ignat la Târgul de țară

Ignat la Târgul de țară

Ultimul festin culinar al anului 2023 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului le va aduce sibienilor și turiștilor ocazia să deguste din pomana porcului și alte bucate tradiționale ale sărbătorii de Ignat.

„În ziua în care se tăia porcul, se preparau: cârnaţul, cârtaboşul şi pateul, sângeretele, jumările, untura topită, toba. Spetele, pulpile, peciile, slănina se lăsau cu sare câteva zile, apoi se zvântau bine și se puneau în pod sau în afumătoare pentru a se afuma. Când cârnațul și carnea erau afumate și dădeau să se usuce, o parte se prăjeau în bucăți mai mari și se puneau cu untură fierbinte în garnițele sau în oalele de carne. Din acestea se scoteau bucăți care erau baza unor altor mâncăruri ce se făceau din varză, fasole, cartofi. Oasele afumate dădeau gust la ciorbe sau la câte o mâncare de varză acră. Din picioare, urechi și șorici se făceau piftiile sau răcile, preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele”, explică reprezentanții Muzeului ASTRA.

Evenimentul „Târgul de țară la Ignat” va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, și duminică, 17 decembrie, între orele 10.00 și 16.00.

„În ambele zile de desfășurare a evenimentului, veți putea observa toate etapele de pregătire a acestor preparate, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea șoriciul cât mai fraged, la tranșarea lui, fierberea organelor pentru caltaboș, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnațului. Se va prepara pomana porcului care se poate degusta fierbinte, alături de murături”, dezvăluie gazdele.

În satul românesc de altădată sacrificarea porcului de Crăciun, numit Ignatul Porcilor sau Inătoarea, se făcea întotdeauna în zorii zilei de Ignat, respectiv la 20 decembrie. Sărbătoarea trebuie ținută cu sfințenie de femeile însărcinate, pentru a naște prunci întregi la trup și minte.

Răspunde