Criză în cultura sibiană

Criză în cultura sibiană

Angajații Direcției Județene pentru Cultură Sibiu protestează pentru a obține lefuri mai mari și modificări legislative care să îi protejeze și să le confere autoritate reală.

În ciuda faptului că județul Sibiu are aproximativ 1.000 de monumente istorice clasate, fiind pe locul al doilea la nivel național, după București, Direcția pentru Cultură trebuie să gestioneze acest patrimoniu cu un personal insuficient și foarte prost plătit.
Salariații DJC Sibiu s-au săturat de această situație și au ieșit astăzi în fața sediului instituției să dea un semnal public, afișând mesaje precum: „Contribuim la prezervarea moștenirii culturale”, „Cerem echitate în rândul instituțiilor deconcentrate”, „Susținem cultura, protejăm patrimoniul”, „Cerem salarii decente în acord cu importanța misiunii”.

Aceștia solicită îmbunătățirea condițiilor generale de muncă, dar revendicările concrete se referă la lărgirea schemei de personal și atragerea în sistem a unor specialiști în arhitectură și arheologie, prevederi legale pentru stabilirea unui număr minim de astfel de specialiști în organigrama fiecărui serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii, promovarea unui Cod al patrimoniului și a unei legislații conexe menite să sporească atribuțiile de inspecție și control ale personalului din deconcentratele Ministerului Culturii cu atribuții în acest sens, să-i întărească statutul și să-i confere protecție juridică.

În ceea ce privește drepturile bănești, cei de la Cultură își doresc: egalizarea salariilor la nivelul tuturor instituțiilor deconcentrate, indiferent de ministerul căruia aparțin; acordarea nediscriminatorie a sporului pentru condiții deosebite de muncă vătămătoare sau periculoase pentru toate deconcentratele Ministerului Culturii care dețin buletine de analiză valide emise de către Direcțiile de Sănătate Publică; actualizarea anuală a salariilor în raport cu indicele de inflație stabilit oficial de către INS (minim 13,8% pentru anul în curs); actualizarea indemnizației pentru titlul științific de doctor în raport cu salariul minim pe economie, conform prevederilor art. 14, alin. (1) din Legea 153/2017; actualizarea indemnizației de hrană în raport cu prevederile legale referitoare la tichetele de masă.

Situația de la Sibiu se regăsește, de altfel, în întreaga țarăSindicatul Culturalia, structura care reprezintă interesele socio-profesionale ale funcționarilor publici și personalului contractual din Ministerul Culturii şi din Direcţiile Judeţene pentru Cultură, a anunțat că protestele vor continua.

„Domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român”

„Încercăm încă o dată să mai atragem atenția Guvernului României față de indiferența și desconsiderarea muncii noastre. Atragem atenția față de respectarea Legii 153/2017, Legea salarizării unitare. La muncă egală, salarii egale – ceea ce pentru noi, lucrătorii din cultură, nu există. Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puțini și ‘neimportanți’, însă indiferența guvernanților ne vor face, cel mai probabil, să ajungem în situația de a refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională. Am fost oropsiții soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a Țării” transmit reprezentanții Sindicatului Culturalia, afiliat la Blocul Național Sindical.

Salariul brut al unui consilier superior 5 la Direcția pentru Cultură este de aproximativ 6.100 lei, în timp ce un angajat pe un post similar la Direcția pentru Agricultură depășește 10.000 de lei brut lunar. În medie, salariile celor de la Direcția pentru Cultură ajung abia la 3.000 de lei net, de aproape două ori mai puțin decât pentru posturile echivalente din ministerul de resort.

Răspunde