Crăciun contemporan, cu muzică nouă, la Sala Oglinzilor

Crăciun contemporan, cu muzică nouă, la Sala Oglinzilor

Două lucrări contemporane semnate de compozitorul român Mihnea Brumariu și de Shane Woodborne, violoncelist, compozitor și manager al Cameratei Salzburg (2013-2021), vor fi interpretate în premieră absolută, respectiv în premieră națională de Orchestra de Cameră Ciuc, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și de pianista Monica Florescu, în postură solistică.

Cele două concerte vor avea loc în Sala Oglinzilor, de la Forumul German Sibiu, pe 9 decembrie, de la ora 19:00, și pe 10 decembrie, de la ora 17:00, iar intrarea este liberă pentru ambele concerte. Al doilea eveniment va fi transmis și online pe livestreamromania.ro.

Programul cuprinde patru lucrări. Două dintre compoziții sunt contemporane, respectiv „Musica per le feste” de Mihnea Brumariu, în premieră absolută, și Concert pentru violoncel și orchestră de cameră de Shane Woodborne, în premieră națională. Acestora li se adaugă Concertul pentru pian și orchestră nr.12 în La major, KV414 de Wolfgang Amadeus Mozart și „Per la Notte di Natale” Concerto grosso op. 6, nr. 8 de Arcangelo Corelli.

Drama despărțirii încă de la naștere a unui băiețel de tatăl său este povestită de Shane Woodborne prin Concertul pentru violoncel și orchestră de cameră, interpretat în premieră națională, la Sibiu. Lucrarea ar putea foarte bine să acompanieze ecranizarea unei povești de viață cu un conflict dramatic, care desparte un băiețel de numai 10 ani de tatăl său. Întâmplarea care l-a inspirat pe Shane Woodborne este reală, iar pe parcursul celor trei părți ale lucrării, compozitorul urmărește dinamica celor două personaje. De la momentul nașterii copilului în prima parte, la dialogul imaginar dintre tată și fiu, în cea de-a doua parte, și până la tragedia neputinței de a crea o conexiune autentică, simțită în cea de-a treia parte, toate aceste momente alcătuiesc firul narativ al Concertului pentru violoncel și orchestră de cameră, lucrare pe care publicul prezent la cele două concerte speciale de Crăciun de la Sibiu o vor putea asculta pentru prima dată în România, în interpretarea violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev și a Orchestrei de Cameră Ciuc. Premiera absolută a avut loc în anul 2017, la Mattsee (Austria), cu violoncelistul Jeremy Findlay în postură solistică.

Răspunde