Bucurii de Crăciun la biserica din Dumbrava Sibiului

Bucurii de Crăciun la biserica din Dumbrava Sibiului

Moș Crăciun a oferit cadouri tuturor copiilor care au participat la slujba religioasă la biserica din Muzeul ASTRA.

După liturghia de Crăciun, cei care au ales să petreacă această zi de sărbătoare la biserica din Bezded au cântat colinde, au primit cozonac și s-au încălzit cu ceai de fructe și vin fiert. Pentru copiii, surpriza a fost și mai mare: în mijlocul lor a sosit însuși Moș Crăciun, încărcat cu daruri pentru fiecare.

„O sărbătoare a bucuriei, Nașterea Domnului! Și aici, la noi, la bisericuța din Dumbrava Sibiului, încercăm să aducem bucurie în sufletele copiilor. După Sfânta Liturghie, l-am adus pe Moș Crăciun, ca să-i bucurăm și pe cei mai tineri și pe cei mai puțin tineri, să fie fiecare mulțumit. Vă transmitem, pe această cale, sărbători cu pace, lumină în suflet și Nașterea Domnului cu pace și cu bucurie!”, a spus preotul Claudiu-Rareş Sbera pentru stradacetatii.ro.

Deși muzeul este închis în aceste zile, sibienii și turiștii care doresc să participe la slujbele de sărbători pot intra la biserica din Bezded. Aici se oficiază, Utrenia de la 9.30, și Sfânta Liturghie, de la 10.30, atât marți, 26 decembrie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului, cât și miercuri, 27 decembrie, Sfântul Ștefan, duminică, 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, la fel și pe 1 ianuarie, pe 6 ianuarie, de Bobotează, apoi pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, biserica îi așteaptă pe credincioși la slujba trecerii dintre ani, pe 31 decembrie, începând cu ora 23.00.

Biserica de lemn cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, adusă din satul Bezded, județul Sălaj, are o vechime de peste 250 de ani. Din 1 ianuarie 2006, Claudiu-Rareș Sbera a devenit preot misionar al acestei parohii și slujește în fiecare duminică și sărbătoare. „Datată la jumătatea secolului al XVIII-lea, biserica ilustrează, în mod deosebit, procedeele tehnice utilizate de meșterii populari la edificarea construcțiilor monumentale din lemn. Biserica, prin faptul că nu a rămas un simplu exponat, ci este activă prin săvârșirea liturghiilor, a botezurilor și a cununiilor, are un dublu rol în Muzeul în aer liber – lăcaș de cult și parte a punerii în practică a conceptului de ‘muzeu viu’, prin redarea funcționalității ei originare”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.

Răspunde