Folclor cules de Béla Bartók din satele bihorene a fost sursă de inspirație pentru trupa Attacca World Music & Kálmán Balogh, care a concertat aseară, la Sala Thalia, în deschiderea festivalului Ars HUNGARICA.
Concertul de deschidere a festivalului a fost susținut de formația Attacca World Music și Balogh Kálmán la țambal. Aceștia au prezentat spectacolul „BIHAR”. Formația a interpretat pentru publicul sibian lucrări incluse pe albumul lansat în decembrie 2022 la Budapesta, precum și compoziții proprii purtând semnătura lui Csaba Hetessy, care este totodată coordonatorul artistic al ansamblului.
„Compozitorul și folcloristul Béla Bartók a cules și a studiat cu devotament, pe lângă muzica populară maghiară, și muzica popoarelor învecinate. Era în special interesat de melodiile cu caracter arhaic, de elementele specifice muzicii fiecărei etnii în parte; materialul potrivit în această privință l-a găsit în cultura comunităților rurale tradiţionale de la începutul secolului XX. Bartók, totodată, cerceta modul prin care muzica diferitelor popoare se influenţează reciproc. Între anii 1909-1918, el a cules în jur de 3.500 melodii populare românești vocale și instrumentale. Ansamblul Attacca World Music și materialul albumului ‘BIHAR’ se inspiră din această vastă sursă muzicală. Prelucrările orchestrei se bazează pe melodii selectate din volumul lui Bartók ‘Cântece poporale românești din comitatul Bihor’, publicat la București în anul 1913. În afara acestora sunt incluse și câteva prelucrări ale unor melodii populare maghiare, publicate în volumul ‘Maghiarii din Transilvania’, redactat de Béla Bartók împreună cu Zoltán Kodály în 1923”, au explicat organizatorii evenimentului.
Albumul conţine și cinci înregistrări fonografice din culegerea bihoreană a lui Bartók, în variantă restaurată și îmbunătățită din punctul de vedere al calitatății sunetului. Aceste înregistrări aparțin colecției muzicale a Muzeului de Etnografie din Budapesta. Pe parcursul concertului, au putut fi ascultate mai multe dintre aceste înregistrări făcute de Bartók în Bihor și au fost proiectate transcrierile acestor melodii, publicate în volum.
Prelucrările muzicii populare ale ansamblului Attacca World Music îmbină modul autentic de interpretare cu linia sa melodică și individuală de world music. Invitatul special al orchestrei, maestrul Kálmán Balogh, este un interpret de renume mondial al țambalului, care, pe lângă colaborările sale numeroase cu orchestre simfonice din Ungaria și din alte țări, are în portofoliu peste 100 de albume de muzică tradițională, contemporană și de world music. Maestrul a fost oaspetele festivalului Ars HUNGARICA și în 2007, când a cântat tot pe scena Sălii Thalia.
În aprilie, ansamblul a susținut un concert la Muzeul de Etnografie din Budapesta, în cadrul festivalului Bartók Spring. Totodată, albumul a fost prezentat de radiodifuziunea Bartók Radio din Budapesta, Radio Patria din Bratislava, radiodifuziunea din Subotica și Radio Cluj, în cadrul unor programe de muzică populară și world music, precum și la posturi de radio din Europa, Statele Unite şi Australia. În această săptămână Attacca World Music a ajuns cu noul material discografic și la Universitatea Națională de Muzică București.
Gala de deschidere a celei de-a 18-a ediții a festivalului cultural Ars HUNGARICA s-a desfășurat la Sala Thalia. Alături de organizatorul festivalului, Serfőző Levente, președintele Asociației HID și vicepreședintele EMKE, s-au aflat dr. Simon István Előd, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Thomas Roth, consilierul președintei Consiliului Județean Sibiu, consilierul local Bianke Grecu, și de asemenea a fost difuzat un mesaj video transmis de Závogyán Magdolna, secretar de stat pentru cultură în cadrul Ministerului Culturii și Inovației din Ungaria.
Mâine, 12 noiembrie, publicul festivalului este invitat la expoziția artistei Pădureț Mónika (Galeria Bisericii Reformate, ora 11:00), expoziția „Oglinda sufletului” de Nagy Botond (Turnul Sfatului, ora 18:00) și o întâlnire cu Katalin Benedekffy (Sala Oglinzilor, ora 19:00).
ARS HUNGARICA: 18 RECOMANDĂRI LA CEA DE A 18-A EDIȚIE