Portretul lui Horea, expus la Brukenthal de Ziua Națională

Portretul lui Horea, expus la Brukenthal de Ziua Națională

Cu prilejul Zilei Naționale a României, în Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal va fi expus portretul lui Horea, realizat de pictorul Ioan Constande (n. 9 decembrie 1819, Rahău, – d. 1879, Sibiu).

„Lucrarea provine dintr-o colecție privată din București și a fost adusă la Muzeul Național Brukenthal pentru restaurare. În ultima vreme lucrarea și-a recăpătat frumusețea de la început și cu acest prilej va fi expusă temporar, în premieră, în expoziția noastră, pentru perioada 29 noiembrie 2023 – 1 aprilie 2024.

Răscoala transilvăneană din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat și prin numărului mare de stampe cu chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan care au circulat în Europa Centrală. În secolul XIX existau numeroși români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia și Cloșca, lucru menționat de A. de Gerando și I. Selegeanu în 1868. Artiști transilvăneni Franz Neuhauser și Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, au realizat chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia. În secolul XIX, datorită mișcării de emancipare a românilor din Transilvania, apare un nou val în care personalitățile marcante din istoria acestui ținut sunt pictați sau se realizează numeroase gravuri la Sibiu sau Budapesta. În această perioadă, unul dintre cei mai valoroși artiști transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu, Gheorghe Barițiu ș.a. este pictorul Ioan Constande sau Costande. Născut în apropierea Sebeșului, la Rahău, a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta și Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori, dar mai ales desenatori și litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841 și participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului”, a explicat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Răspunde