Pe 1 Decembrie, România e cu sufletul în Muzeul ASTRA

Pe 1 Decembrie, România e cu sufletul în Muzeul ASTRA

Intrare gratuită și o mulțime de activități pentru turiștii de toate vârstele propune Muzeul ASTRA de Ziua Națională a României.

Mâine, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, intrarea va fi liberă în muzeu.

Vânătoare de comori

Vizitatorii pot descoperi prin intermediul unui pliant tip vânătoare de comori, două simboluri arhaice din lumea satului românesc – dintele de lup şi torsada – regăsite sub diverse forme pe porţile gospodăriilor aflate in muzeu. De altfel, cele două simboluri constituie o emblemă identitară a Muzeului ASTRA. Pliantul se poate ridica de la intrarea principală a muzeului.

Expoziții speciale

Cei care vizitează Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în minivacanță pot admira și două expoziții deosebite.

Expoziția „Cămașa. Eleganța veșmântului” reunește cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zona de sud a țării, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. În această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale, se începe procesul de recunoaștere a statutului patrimonial pentru costumul tradițional. „Cămășile sunt povești cusute… Cele ce le coseau, pentru ele sau pentru cei dragi, voiau să fie mândre, să fie văzute, admirate și protejate, își declarau statutul social prin prețiozitatea materialelor și eleganța stilistică aleasă. Fiecare cosea o cămașă, unică, păstrând codul vestimentar moștenit într-un sat, știa ce semn, cu ce culoare și mai ales unde trebuie așezat, îi știa menirea! Cămașa este subsitutul persoanei care o poartă. Cămașa este o punte între generații! Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase!” este mesajul organizatorilor.

Expoziția „Ilie Moise: 75 de ani în 75 de artefacte”, realizată de Muzeul ASTRA în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, încearcă să surprindă, prin intermediul a 75 de obiecte reprezentative pentru colecția etnologului sibian, principalele momente ale evoluției științifice și umane ale acestuia. Deschisă în contextul Olimpiadei „Meșteșugurilor Artistice Tradiționale” (ediția a XXVI-a), expoziția este și un discret omagiu adus președintelui juriului acestei importante competiții care vizează direct identitatea românească. Nu în ultimul rând, expoziția din clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural aduce în atenția vizitatorului momentele aproprierii profesorului sibian de obiectul muzeal cu valoare patrimonială, de Muzeul ASTRA, al cărui colaborator este de o jumătate de secol.

Program educațional

Minivacanța la Muzeul ASTRA aduce și startul celei de-a VI-a ediții a inițiativei „Eu ciripesc în muzeu și iarna!”, care a devenit un program de conștientizare și implicare a publicului în activități de protejare a faunei. Odată cu sosirea iernii, muzeul invită vizitatorii să observe păsările sălbatice rezidente în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și, desigur, să sprijine în continuare cu hrănirea acestora. Mierle, vrăbiuţe, măcăleandri, piţigoi, gaiţe, florinte, sticlete, cinteze, ciocănitori, ciori de semănătură, dar şi alte păsări sălbatice sunt ajutate astfel în fiecare iarnă să supravieţuiască. Căsuțele pentru păsări se află pe dig, înspre Târgul de țară, lângă salcie, zona lac, Moara Munteni, lângă lac, la 200 de metri de scenă în partea dreaptă, precum și în zona Etno Tehno Parc, vis-a- vis de Școala din Ticera.

„La intrarea principală am pregătit punguțe cu semințe și un pliant dedicat programului care conține informații interesante și diverse despre păsări, o hartă cu amplasarea hrănitoarelor și activități interactive. În anotimpul cald, păsările găsesc cu ușurință hrană, atât de origine vegetală, cât și animală. Odată cu venirea iernii și a temperaturilor scăzute, aceste resurse sunt din ce în ce mai greu de găsit și multe pasări nu supraviețuiesc până în primăvară. Putem ajuta înaripatele să treacă mai ușor peste sezonul rece prin montarea de hrănitoare și alimentarea lor cu semințe, grăsimi naturale și fructe, astfel încât să găsească resursele de hrană de care au nevoie. Acțiunea de observare și hrănire a păsărilor pe timp de iarnă a fost inițiată în anul 2018, în colaborare cu Societatea Ornitologică din România”, a declarat Raluca Andrei, șef serviciu Educație și Interpretare Patrimoniu Muzeul ASTRA

În celelalte zile, participarea la toate aceste activități se face în baza abonamentului sau a biletului de intrare.

Răspunde