Moștenirea împărătesei Maria Tereza din Sibiu, salvată tot cu bani europeni?

Moștenirea împărătesei Maria Tereza din Sibiu, salvată tot cu bani europeni?

Trei noi proiecte pentru clădirile în care funcționează unități de învățământ au fost depuse de Primăria Sibiu în vederea obținerii finanțării europene nerambursabile.

“Grădinița nr. 36 și o parte din imobilul Maria Tereza vor fi reabilitate din punct de vedere al eficienței energetice. De asemenea, am finalizat documentația pentru construcția unei clădiri pentru o creșă și o grădiniță nouă în Piața Cluj. Toate aceste trei proiecte le-am depus pentru obținerea finanțării din fonduri nerambursabile, totalizând investiții de aproape 85,5 milioane de lei. De altfel, precizez că Primăria Sibiu a depus în total 16 proiecte pentru educație în valoare 328,2 milioane de lei până în prezent, în cadrul PNRR sau în cadrul Programului Regiunea Centru”, a subliniat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Reabilitarea imobilului Maria Tereza, un proiect care va repune în uz acest corp de clădire, parte dintr-un imobil monument istoric de categoria A, urmând să funcționeze ca spațiu educațional. Valoarea investiției este estimată la 59 de milioane de lei.

Situat pe str. Gladiolelor la nr. 4 și nr. 6, lucrările prevăzute a fi realizate pentru reabilitarea totală a corpului de clădire au rezultat din documentația de avizare a lucrărilor de investiții, din studiul geotehnic și cel topografic, din studiul istoric, cel biologic și arheologic preliminar, precum și din studiul de parament pe care Primăria Sibiu le-a realizat, necesare în cazul unei clădiri istorice. Acestea vor include:

 • consolidarea întregii clădiri, inclusiv a șarpantei, prin înlocuirea completă a învelitorii
 • reabilitarea instalațiilor de utilități și înlocuirea sistemului de încălzire cu unul care utilizează surse regenerabile – pompe aer-apă, ce produc atât aer cald, cât și aer rece pentru ventilație
 • înlocuirea tâmplăriei cu uși din lemn și ferestre din lemn, cu geam termopan
 • termoizolarea pereților exteriori și interiori și izolarea plăcii pe sol
 • refacerea fațadei cu tencuieli specifice unui monument istoric
 • amenajări exterioare construcției, precum alei carosabile și pietonale, parcări, trotuare și spații verzi.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului Regiunea Centru.

Proiectul pentru eficientizarea energetică a Grădiniței nr. 36 de pe str. Constructorilor (cartier Țiglari) a fost depus în cadrul Programului Regiunea Centru, investiția fiind estimată la 6,24 de milioane de lei.

Lucrările vor viza:

 • instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice, prin panouri solare fotovoltaice, care vor produce energia necesară sistemului de iluminat al clădirii, precum și pentru ventilație și consum auxiliar al centralei termice
 • realizarea unui sistem de ventilație cu unități individuale montate în fiecare sală, cu recuperator de căldură și umiditate
 • reabilitarea instalației de producere și distribuție a căldurii prin dotarea cu pompe de căldură aer-apă, ce vor produce energie termică pentru încălzire și apă caldă. Atunci când temperatura exterioară nu va permite funcționarea pompelor de căldură, energia termică va fi asigurată prin cazane murale în condensație. Pentru reducerea risipei de apă caldă se vor monta robineți cu senzori și temporizare și se va realiza și un sistem de recirculare a apei calde. Astfel, risipa se va reduce cu aproximativ 70%
 • consolidarea acoperișului și înlocuirea învelitorii din țiglă
 • modernizarea tâmplăriei clădirii și izolarea termică a acesteia
 • înlocuirea sistemului de iluminat cu unul eficient energetic, care va fi conectat la un sistem de comandă de la distanță pentru adaptarea intensității luminoase și reglarea parametrilor și a timpului de funcționare, parte din sistemul de Building Management care se va realiza
 • refacerea finisajelor interioare, repararea trotuarelor și realizarea unei rampe pentru persoane cu dizabilități.

Creșă și grădiniță nouă lângă școala nr. 12, în Piața Cluj

Un al treilea proiect, depus în această săptămână în cadrul Programului Regiunea Centru, are ca obiectiv construcția unei noi clădiri în care să funcționeze o creșă cu 30 de locuri și o grădiniță cu 60 de locuri. Valoarea proiectului este estimată la 20,16 milioane de lei, din care suma solicitată pentru finanțare nerambursabilă este de 8,5 milioane de lei, restul reprezentând contribuția municipiului Sibiu, din bugetul local.

Clădirea ce urmează a fi construită va avea subsol, parter și etaj și o suprafață utilă de peste 1.600 de mp. Subsolul va fi rezervat bucătăriei și spațiilor tehnice. La parter va funcționa creșa, cu trei săli de grupă, fiecare cu câte un vestiar și un grup sanitar, o zonă multifuncțională cu  oficiu pentru servirea mesei și o zonă filtru, ce va include un spațiu destinat depozitării cărucioarelor, izolatorul cu grup sanitar și cabinetul medical. Etajul va fi destinat grădiniței, cu trei săli de clasă, grupuri sanitare și vestiare, precum și o zonă multifuncțională cu oficiu pentru servirea mesei. În curte se vor amenaja spații verzi, alei și un loc de joacă.

Prin acest proiect se vor amenaja și rețelele de utilități în clădire: apă și canalizare, gaz, instalații sanitare și iluminat cu LED. Încălzirea se va realiza mixt, prin radiatoare, încălzire în pardoseală și ventiloconvectoare de tavan. Răcirea în sezonului cald se va face prin ventiloconvectoare de tavan. Apa caldă va fi asigurată cu ajutorul a 10 panouri solare, iar energia electrică va fi asigurată de 138 panouri fotovoltaice montate pe terasa clădirii. Clădirea va avea un sistem BMS (Building Management System) ce va monitoriza calitatea aerului interior, confortul termic, consumul de energie, apă rece și apă caldă din clădire, în scopul reducerii consumurilor.

Răspunde