Moment important pentru viitorul muzeelor

Moment important pentru viitorul muzeelor

Rețeaua organizațiilor muzeale europene are un rol esențial pentru întregul sector cultural muzeal din Europa, afirmă Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, care candidează pentru șefia acestui for.

La Conferința Muzeelor Europene NEMO 2023, care are loc în perioada 19-21 noiembrie, în Lahti, Finlanda, se dezbate viitorul culturii pe plan mondial. Aici participă peste 200 de personalități marcante din domeniul cultural din toată Europa. Printre ele se numără și Ciprian Anghel Ștefan, managerul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, care vizează o funcție în Consiliul de Administrație al NEMO.

Descrierea de pe site-ul oficial al evenimentului menționează: „Ciprian Ștefan este președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România și managerul Muzeului ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Prin puterea exemplului, el a consolidat o echipă care stabilește noi etaloane în muzeologia românească. De asemenea, este foarte activ și implicat în conservarea peisajului cultural din zonele rurale, sprijinind comunitățile locale în încercarea de a păstra și promova patrimoniul cultural construit și imaterial și meșteșugurile locale, principiile dezvoltării sustenabile cu profund respect pentru tradiții”.

Ședința anuală a Adunării Generale NEMO va avea loc marți după-amiază. „Cu acest prilej, NEMO devine cea mai importantă organizație la nivel european pentru muzee. NEMO își schimbă direcția și reprezintă tot sectorul cultural muzeal din centrul Europei, nordul Europei, sudul Europei, vestul Europei și estul Europei. NEMO nu mai este o organizație de asociații muzeale din Europa. NEMO este un fenomen!”, a declarat Ciprian Ștefan.

În cadrul conferinței, Ciprian Ștefan va susține mâine o prezentare cu tema „Patrimoniul cultural ca instrument pentru un viitor durabil”, în cadrul panelului de discuții „Parte din soluție”, care va explora diferitele sfere ale impactului pe care-l au muzeele în misiunea de conștientizare și implicare a publicului prin transformarea în instituții sustenabile. „Din 2014, Muzeul ASTRA a dezvoltat programe culturale pentru comunitățile urbane și rurale, ajutându-le să înțeleagă, în primul rând, rostul patrimoniului cultural ca moștenire a lor. Scopul programelor este asumarea muzeului de către comunități, a propriei lor moșteniri, și implicarea lor. De asemenea, ASTRA promovează valorile culturale ale fiecărei comunități ca element important pentru dezvoltare locală prin turism cultural. Cel mai important aspect al acestor programe este sustenabilitatea și modul în care putem învăța din trecut, cum putem adapta soluții la schimbările climatice, cum putem utiliza eficient resursele și cum putem exemplifica scopurile globale de sustenabilitate, cum putem înțelege mai bine tranziția verde, cum să gestionăm deșeurile etc. O altă componentă esențială este investiția în infrastructură și patrimoniu cultural. Lobby-ul politic și administrativ trebuie să-și propună să obțină finanțare pentru o infrastructură ‘verde’ care va permite dezvoltarea unui mare număr de inițiative și bunuri culturale noi. Fără îndoială, reducerea consumului de energie prin investiții este o provocare pentru muzeele românești și europene”, se arată în prezentarea managerului Muzeului ASTRA.

Răspunde