Concert multimedia în deschiderea festivalului Brave New Music

Concert multimedia în deschiderea festivalului Brave New Music

Cea mai curajoasă iniţiativă artistică a Filarmonicii de Stat Sibiu din ultimii ani, festivalul Minunata Muzică Nouă/ Brave New Music, revine în perioada 13-18 noiembrie cu șase evenimente muzicale provocatoare și o expoziţie. Cea de a IV-a ediţie a proiectului debutează astăzi, cu spectacolul „Electric”.

Luni, 13 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, publicul este invitat să audieze muzica lui Cristian Lolea interpretată de celebrul flautist Matei Ioachimescu, acompaniat de un fascinant spectacol de lumini și lasere creat de Tom Brânduş. Biletele pentru acest eveniment se găsesc la casieria Filarmonicii și online pe www.iabilet.ro, la preţul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenţi si pensionari).

Sunt multe detalii care fac din spectacolul „Electric” unul foarte original, însă nimic nu se compară cu experimentarea lui live ! Tehnologii de ultimă oră, flaut amplificat si procesat în timp real, medii electronice, lumini si lasere sunt câteva dintre ingredientele folosite de compozitorul Cristian Lolea si artistul vizual Tom Brândus în crearea spectacolului „Electric”.

„Electric” propune un concept audio-vizual inovator, care reuneste artisti români, activi în ţări si sfere culturale diferite: Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai virtuozi flautisti ai momentului, stabilit la Viena; Cristian Lolea, compozitor multi-premiat, care trăieste la Varsovia; Tom Brândus, reputat artist multimedia, care locuieste la Bucuresti; Patricia Vincent, creatoare de modă româno-austriacă, cu rădăcini nigeriene.

„Electric” invită spectatorii să ia parte la o experienţă imersivă de a asculta si vizualiza muzica, promiţând să depăsească tiparele unui concert obisnuit, provocând emoţii intense la nivel auditiv si vizual. Solistul Matei Ioachimescu dă viaţă unui univers sonor fantastic, aflat la graniţa dintre muzica de film, cea cultă-contemporană si cea de divertisment. Dimensiunea vizuală este semnată de Tom Brânduș, care a creat un show live de lumini si lasere, iar vestimentaţia solistului este concepută de artistă Patricia Vincent.

Spectacolul cuprinde nouă scene, foarte diverse semantic, legate însă organic între ele prin idei si personaje muzicale si vizuale, care evoluează pe tot parcursul lui. Dimensiunea electrică este prezentă nu numai prin latura sa pur tehnică, prin multitudinea de dispozitive prezente pe scenă, ci este si cel mai important generator artistic. O regăsim ca personaj muzical sau de sound design, în contururile melodice, în alegerea instrumentelor si orchestraţie, în sonorităţile solistului, în atmosfera creată, în evoluţia luminilor, în proiecţiile laser si efectele 3D. Pe de altă parte, în „Electric”, barierele dintre tipurile si genurile muzicale, uneori atât de prezenţe pe scena artistică, sunt dizolvate într-o abordare stilistică pe cât de variată, pe atât de omogenă. Multidimensionalitatea este unul dintre atributele esenţiale ale spectacolului. Componenta vizuală, construită pe mai multe paliere – cromatic, ritmic-pulsatoriu, grafic si holografic (prin efecte 3D) – nu are un simplu rol de acompaniament al muzicii, ci este o parte constitutivă, de prim-plan si foarte intensă la nivel senzorial în anumite momente.

Răspunde