Cinci obiceiuri care îți afectează sănătatea dentară

Cinci obiceiuri care îți afectează sănătatea dentară

Sănătatea orală este un aspect esențial al bunăstării generale, deoarece influențează în mod direct calitatea vieții și nivelul de încredere în sine al unui individ. Anumite obiceiuri cotidiene, deși considerate de majoritatea dintre noi inofensive, se pot dovedi a fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea dinților și a gingiilor.

Obiceiuri comune, precum mestecatul unor obiecte dure, consumul de zaharuri sau fumatul pot favoriza apariția afecțiunilor orale, fiind cauze importante inclusiv ale pierderii dinților.

Consumul excesiv de băuturi dulci sau acidulate

Zahărul este considerat extrem de dăunător pentru dinți, deoarece, odată intrat în contact cu bacteriile din cavitatea bucală, determină formarea unui acid care atacă smalțul dentar (procesul de demineralizare). În aceeași măsură, băuturile acidulate slăbesc smalțul, pe care îl fac vulnerabil la diverse afecțiuni orale. Pe termen lung, expunerea repetată la zaharuri sau la produse acide poate duce la eroziuni severe și la sensibilitate dentară severă.

Inconstanța în efectuarea periajului dentar

O igienă orală deficitară constituie cauza principală a cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale grave, inclusiv a parodontozei. Neglijarea igienei orale, chiar și pentru perioade scurte, sau curățarea în mod neregulat a dinților poate duce la numeroase complicații atât la nivelul cavității bucale, cât și al organismului. Pe de altă parte, periajul dentar efectuat cu regularitate, în condițiile adoptării unei tehnici corecte, previne majoritatea afecțiunilor orale. De asemenea, efectuarea periodică (la intervale de 6-12 luni) a unui detartraj dentar este recomandată de către specialiști, pentru a ne asigura că placa și tartrul nu se acumulează pe suprafața dinților și a gingiilor.

Fumatul

Nicotina și gudronul, două dintre cele mai cunoscute substanțe găsite în țigări și în produsele din tutun, pot provoca decolorarea dinților, cărora le pot da o nuanță gălbuie sau maro. În plus, fumatul reduce fluxul sanguin către gingii, ceea ce poate întârzia vindecarea rănilor orale și poate crește riscul de infecție. Mai mult, fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta cancer oral.

Bruxismul

Bruxismul, sau scrâșnirea dinților, este un obicei dăunător pentru sănătatea orală, cauzat în general de stres, anxietate sau de anumite afecțiuni ale somnului. Deși mulți oameni cu bruxism nu sunt conștienți de obiceiul pe care îl au, condiția în sine poate avea consecințe grave asupra sănătății orale. Uzura prematură a dinților, fracturarea lor, durerile de maxilar sau de cap și afectarea articulației temporo-mandibulare sunt doar câteva dintre problemele asociate cu bruxismul.

Mestecatul unor obiecte dure

Obișnuința de a mesteca creioane, pixuri sau orice alte obiecte dure poate provoca fisuri sau chiar rupturi ale dinților. Mai mult, mestecatul unor obiecte dure poate stimula creșterea anormală a unei măsea de minte, cu potențiale complicații orale ulterioare, precum erupția sau alinierea incorectă a măselei, probleme care duc la apariția unor dureri intense sau chiar la formarea de chisturi în jurul măselei afectate.

Răspunde