Biblioteca ASTRA sărbătorește Ziua Națională a României

Biblioteca ASTRA sărbătorește Ziua Națională a României

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu marchează Ziua Națională a României prin vernisarea expoziției documentare „Epistolarul Sfântului Andrei Șaguna din arhivele Bibliotecii Academiei Române”, organizată în parteneriat cu Mitropolia Ardealului.

Evenimentul va avea loc vineri, 1 Decembrie, la ora 12:00, în spațiul Muzeului Asociațiunii, din sediul istoric al bibliotecii publice. Vor fi expuse reproduceri ale corespondenței purtate de mitropolitul Andrei Șaguna cu istoricul Ioan Pușcariu, documente identificate în arhivele Bibliotecii Academiei Române de către arhimandritul dr. Ioachim Tomoiagă din cadrul Mitropoliei Ardealului. Multe dintre aceste texte au fost necunoscute până acum.

„Cu siguranță, dintr-o scrisoare sau o corespondență poți afla multe, descifrate în cheia contextului istoric, iar elementul-surpriză nu este noutatea, ci înstrăinarea de toate elementele și scrierile despre persoana sau fapta respectivă care au fost reluate, reinterpretate sau speculate; întoarcerea la aceste izvoare ce țin de corespondență adâncesc, pe dinlăuntru, accesul la un tip de cunoaștere, la o înțelegere a unor lucruri și o pătrundere în memorial, în realitatea și evenimentele trăite de cei care au corespondat. În singurătatea acelor rânduri, de pe foaia îngălbenită, relatările nu se încâlcesc și nici nu sunt șterse cu backspace, ci poartă în sine valoarea istoriografică ce le așază în contemporaneitate mult mai bine și mai ușor”, spune părintele arhimandrit Ioachim Tomoiagă.

Mitropolitul Andrei Șaguna (1809-1873), ilustru reprezentant al emancipării ortodoxiei, este cel care a pus bazele învățământului teologic ortodox în Transilvania, contribuind în mod esențial la reînființarea Mitropoliei Ardealului și, nu în ultimul rând, la întemeierea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA.

Expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare până la finalul lunii ianuarie 2024, în intervalul orar 8.00-16.00.

Răspunde