Aproape 130 milioane de euro pentru dezvoltarea municipiilor din Regiunea Centru DCIM100MEDIA

Aproape 130 milioane de euro pentru dezvoltarea municipiilor din Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru publică apelul de proiecte pentru dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru, cu finanțare din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Bugetul total alocat este de peste 129,3 milioane euro, din care resursele nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională se cifrează la aproape 110 milioane euro. Prin lansarea acestui apel de proiecte se urmărește creșterea, în ansamblu, a atractivității regiunii, prin promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului sustenabil, inclusiv creșterea securității în zonele urbane.

”Conform celor mai recente studii, procesul de emigrare a încetinit după pandemie și se observă o creștere a numărului de repatrieri. În acest context, mulți dintre cei care se reîntorc aleg arealul urban dezvoltat. Zonele metropolitane centrate pe marile orașe oferă oportunități economice, dar și de formare superioare. În plus, destul de multe persoane se mută din mediul rural într-un oraș mare pentru a avea, de regulă, acces la servicii mai bune. Concentrarea populației permite generarea de economii în furnizarea unor servicii publice și private de calitate, precum și apariția de ecosisteme economice care pot stimula dezvoltarea locală și regională. Astfel, prin Programul Regiunea Centru, în cadrul acestui apel de proiecte, finanțăm investiții vizând regenerarea spațiilor publice, inclusiv asigurarea sistemelor de securitate a cetățeanului, conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural și istoric și a infrastructurii din domeniul cultural, precum și dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii de turism. Este important faptul că municipalitățile pot crea parteneriate cu județele, cu alte entități administrative de tip orașe, municipii sau comune din zona funcțională urbană sau din zona metropolitană respectivă, cu unități de cult din cadrul cultelor recunoscute în România sau cu organizații neguvernamentale, cu care vor dezvolta în comun proiectele pentru comunitatea locală”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

 Cererile de finanțare pentru toate apelurile deschise în cadrul PR Centru se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/2021+. Experții Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din cadrul Serviciului Helpdesk oferă gratuit informații referitoare la Programul Regiunea Centru, precum și îndrumare și consiliere pentru pregătirea cererilor de finanțare, putând fi contactați la e-mail helpdesk@adrcentru.ro sau prin completarea formularului de solicitare de informații disponibil la adresa: https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

Răspunde