Cea de a 18-a ediție a festivalului Ars HUNGARICA va începe, vineri, cu vernisajul unei expoziţii de artă contemporană la Muzeul Naţional Brukenthal, au anunţat organizatorii printr-un comunicat de presă.
„Festivalul cultural Ars HUNGARICA din Sibiu este un eveniment de înaltă calitate pentru regiunea Transilvaniei și a Bazinului Carpatic, oferind culoare și diversitate prin programele sale. Ediția din acest an va avea loc între 10 și 19 noiembrie 2023. Scopul festivalului este de a contribui la consolidarea socială și culturală a comunității maghiare din regiune, la granița Bazinului Carpatic, de a prezenta bijuterii culturale maghiare și de a forma o punte de legătură între oameni și instituții. Festivalul este un eveniment important la Sibiu și este recunoscut la nivel internațional. Acesta prezintă tradițiile și bogăția patrimoniului cultural maghiar localnicilor și vizitatorilor deopotrivă. Nu în ultimul rând, oferă oportunități de recreere activă pentru comunitatea locală”, au precizat organizatorii evenimentului.
Vineri, 10 noiembrie, la ora 12:00, publicul este invitat la vernisajul expoziției „Artiști maghiari din colecția de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal”. Vor fi expuse peste 70 de opere de artă, printre care lucrări de Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Orth István și Strebeli Róbert.
De la ora 19:00, la Sala Thalia, deschiderea oficială va fi urmată de un concert susținut de formația Attacca World Music & Balogh Kálmán din Ungaria, intitulat BIHAR. Formația a folosit colecția abundentă a lui Béla Bartók ca material sursă, în principal melodiile instrumentale și vocale ale compozitorului culese în județul Bihor. Aranjamentele combină elemente de muzică populară autentică cu propriile compoziții. Trupa a fost invitata multor festivaluri de muzică, atât din Ungaria, cât și de peste hotare. Membrii formației sunt: Boglárka Raksányi, Levente Székely, Mester Dániel, Csaba Hetessy, Tamás Gyányi, Zoltán Bordás. Artist invitat va fi Kálmán Balogh, pe care publicul din Sibiu l-a putut admire pentru prima dată în 2007, tot pe scena Sălii Thalia. Prima zi se încheie cu o recepție.
Sâmbătă, 11 noiembrie, după turul ghidat cu Enikő Balázs, la ora 17:00 va fi vernisată expoziția „Păpuși” de Szegedi Alice Torella, o artistă din Sibiu care trăiește la Budapesta. Urmează proiecția documentarului româno-maghiar „Petőfi în Transilvania”, a regizoarei Maksay Ágnes, în prezența întregii echipe care a realizat acest film. Proiecția va avea loc de la ora 18:00, documentarul urmărind călătoriile lui Petőfi Sándor în Transilvania, inclusiv cu filmări din Sibiu și Ocna Sibiului. La petrecerea pentru tineri de sâmbătă seara vor concerta trupele Szeder și Góbé din Budapesta, de la ora 20:00, în Chivniță (subsolul Filarmonicii din Sibiu).
Duminică, 12 noiembrie, după expoziția artistei din București, Mónika Pădureț, de la Galeria Bisericii Reformate, la Turnul Sfatului, de la ora 18:00, Magdó István va prezenta fotografiile multipremiatului Nagy Botond din Târgu Mureș. Primul weekend al festivalului se va încheia cu o seară intitulată „Egy csipetnyi Erdély” a artistei Benedekffy Katalin, de la ora 19:00, care va include o lansare de carte, o discuție, o proiecție de film, un spectacol muzical și o degustare de arome transilvănene în Sala Oglinzilor.
Luni, 13 noiembrie, de la ora 12:00, în sala de expoziții a Primăriei Sibiu vor putea fi admirate cele mai recente fotografii premiate în cadrul celui de-al XXIII-lea Salon Internațional de Fotografie al Asociației Mondiale a Fotografilor Maghiari. De la ora 17:00, organizatorii îi invită pe cei mai mici la un spectacol de teatru de păpuși, în Sala Oglinzilor va fi prezentată producția „Csihán Királyúrfi” de Gyopár Tamás.
Marți, 14 noiembrie, la ora 19:00, pianistul Béres Levente va oferi un recital de pian în Sala Oglinzilor cu lucrări de Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György és Veress Sándor.
Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19:00, vom avea parte de o incursiune în tumultul cultural și social al Transilvaniei de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cu furtunile și tragediile sale istorice prin prisma vieții lui Szilvássy Carola. Filmul „Carola, un spirit liber” va fi proiectat la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, în cadrul ESTE Filmul de Miercuri. Invitatele evenimentului sunt regizoarea Szebeni Zsuzsa și producătoarea Molnár-Bánffy Kata, moderatoare fiind Csilla Kató.
Joi, 16 noiembrie, copiii vor avea parte de un concert susținut de trupa Tekergők din Sfântu Gheorghe.
Cel de-al doilea weekend al festivalului va începe vineri, 17 noiembrie, cu un spectacol de teatru, de la ora 19:00, Teatrul din Gyula va prezenta la Teatrul Gong o producție fascinantă intitulată „Ce s-a întâmplat cu femeia“.
Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18:00, la Sala Oglinzilor va avea loc o lansare de carte, cu ilustrații de ORTH István, „Tragedia omului” de Madách Imre.
Pe 19 noiembrie, lucrări de Kodály Zoltán și Ligeti György vor fi interpretate de soprana Melinda Samson și pianista Noémi Miklós, în spectacolul „Cea mai frumoasă floare – In memoriam Ligeti 100”, de la ora 11:00, în Galeria Bisericii Reformate. Spectacolul de închidere a festivalului va avea loc pe scena Teatrului Gong, unde trupa Bekecs va prezenta un spectacol de teatru-dans „Ciocanul satului“, bazat pe lucrarea cu același titlu a lui Petőfi Sándor.
A 18-a ediție Ars Hungarica și la Ocna Sibiului!
Sâmbătă, 11 noiembrie, la orele 19.00, la Ocna Sibiului ne vom putea întâlni cu Benedekffy Katalin, care își va prezenta cartea „Egy csipetnyi Erdély“, împreună cu un mic spectacol și o proiecție de film. Duminică, 12 noiembrie, de la ora 19:00, se va proiecta documentarul „Petőfi în Transilvania”. Joi, 16 noiembrie, tot de la ora 19:00 comunitatea locală este invitată la un concert de pian susținut de Béres Levente, care va interpreta piese ale compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Orbán György și Veress Sándor. Evenimentele vor avea loc în Sala Bisericii Reformate, iar intrarea este liberă.