Un duo inedit în România între violoncel și pian concertează, pentru prima dată, la Sibiu

Un duo inedit în România între violoncel și pian concertează, pentru prima dată, la Sibiu

Jazz-ul, poezia, muzica clasică și contemporană sunt ingredientele recitalului susținut de Duotonina, duminică, 22 octombrie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu.

Pianista și compozitoarea Anca Elena, împreună cu violoncelistul Thibault Solorzano, formează un duo creativ și un cuplu pe scena muzicii contemporane. Duotonina își are rădăcinile în muzica clasică, dar se transformă neîncetat, dând naștere unei lumi sonore captivante și electrice deopotrivă. Debutul proiectului lor coincide și cu redeschiderea sălilor de concerte post-pandemie, context pe care cei doi artiști îl completează cu o nouă perspectivă asupra muzicii live.

În această toamnă, Duotonina este în plină desfășurare a turneului național Pas de deux flamenco, un jurnal la limita dintre online și offline, alcătuit din poemele scrise de Thibault Solorzano, ilustrate sonor cu compoziții de Anca Elena și completate cu improvizații la violoncel, asemănătoare vocii umane.

Concertul se desfășoară sub forma unei călătorii ce începe cu muzica lui Ludwig van Beethoven și Claude Debussy, continuă cu propriile compoziții ale interpreților Anca Elena și Thibault Solorzano, pentru a se încheia în lumea regretatului Johnny Răducanu.

PROGRAM

  • Ludwig van Beethoven 7 variațiuni pe tema „Bei Männern, welche Liebe fühlen’’, WoO 46 (W.A.Mozart, Flautul fermecat)
  • Claude Debussy Sonata în re minor pentru violoncel și pian
  • Anca Elena / Thibault Solorzano Pas de deux Flamenco
  • Johnny Răducanu Jocul țambalelor

Intrarea este liberă.

Concertul face parte din seria Odae cum harmoniis, un proiect realizat de Asociația Florescu-Fernandez & Friends, în parteneriat cu Forumul German Sibiu.

ANCA ELENA, pianistă și compozitoare

Născută la Bacău în 1979, a absolvit, în 2003, Universitatea Națională de Muzică din București, secția interpretare instrumentală–pian. Ulterior experimentează o serie de limbaje precum jazz-ul, dramaturgia sau compoziția. Ca pianistă, a publicat integrala audio „Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus” de Olivier Messiaen (2020) și suita „24 Minis in 24 Keys” de Ratko Delorko. Compozițiile sale au fost publicate atât pe CD, cât și sub formă de partitură la Editura Muzicală – Suitele No și Andersen. În 2022, a publicat online primul său CD cu improvizații, intitulat „Future”.

În 2020 și 2021, a susținut muzical lectura povestirilor de Hans Christian Andersen, „Fetița cu chibrituri” și „Lebedele” în lectura actrițelor Iuliana Mușetescu și Ilinca Hărnuț. În 2022, a cântat în „Capilar Revisited”, alături de dansatoarea Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa, producție AREAL și AFCN. În prezent, derulează pe „Pianists Corner” proiectul video „Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus”, cântă în „Pas de deux flamenco” / „Duotonina” și pregătește seria de lieduri pe versuri de Tristan Tzara, „De nos oiseaux”, alături de soprana Laura Tătulescu și violoncelistul Thibault Solorzano.

THIBAULT SOLORZANO, violoncelist

S-a născut în 1992 în Angers, Franța. Inspirat și ghidat de mama sa, violonistă profesionistă, începe studiul violoncelului la vârsta de nouă ani și absolvă Conservatorul Regional din Angers în 2010. În această perioadă studiază cu maestrul Philippe Müller și participă la cursurile de măiestrie ale profesorului și interpretului Jerôme Pernoo. În 2013, începe să studieze la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasele maeștrilor Marin Cazacu și Răzvan Suma (licență 2017, master 2019), timp în care cântă în cadrul concertelor Violoncellisimo. A concertat în numeroase orașe din țară, fiind totodată laureat al concursurilor „Paul Constantinescu”, 2016 – Premiul al II-lea, 2013 – Premiul Special, „Mihail Jora”, 2015 – premiul al III-lea. În anul 2022 colaborează cu Filarmonica „Mihail Jora” și cu pianistul și compozitorul Andrei Irimia în cadrul proiectului „Nuit minimaliste”, concertând în numeroase orașe din țară și în străinătate: Classix (Iași), Eurosonic (Groningen), precum și în concertul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii de la Timișoara (2023). În același an, înființează Duotonina, formație care susține în toamnă turneul național cu lansarea albumului „Pas de deux flamenco„. Thibault Solorzano face parte din echipa managerială a festivalului EuropaFest și este din 2023 profesor de violoncel la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”.

Răspunde