Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor

Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor

Muzeul ASTRA devine, pentru o zi, centrul județului Sibiu!

La Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este organizat, în acest sfârșit de săptămână, evenimentul „Tradiții și gastronomie locală de pe Valea Târnavelor, de pe Valea Hârtibaciului și din Țara Secașelor”.

Duminică, 22 octombrie, începând cu ora 11:00, la Târgul de țară își vor prezenta moștenirea culturală comunitățile din Hoghilag – de pe Valea Târnavelor, Chirpăr – Valea Hârtibaciului și reprezentanți din Țara Secașelor. Zece bucătari și șase producători tradiționali din cele trei zone etno-folclorice ale județului Sibiu vor pregăti tocană de carne de porc și cartofi ca la Hoghilag, lichiu cu prune, tocană de noatin ca la Chirpăr, ciorbă de vițel, varză cu ciolan și ciorbă acră de pe Țara Secașelor.

„Acum, când toamna își face simțită prezența, gospodinele sunt cele care încep pregătirile pentru a prepara mâncăruri specifice localităților reprezentate, bunătăți în care se vor regăsi din belșug legumele de toamnă. Meșteșugarii prezenți la eveniment ne vor încânta cu dibăcia mâinilor lor, prin ușurința cu care fac lucruri frumoase care împodobesc casele și costumele populare. Vor fi prezenți și producători de produse tradiționale din cele trei zone etnografice ale județului, de la care puteți gusta și cumpăra produse cu gustul copilăriei de la țară”, anunță Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.

PROGRAM ARTISTIC

Începând cu ora 12.00, oaspeții muzeului oferă un program de cântece și dansuri, așa cum odinioară sărbătorile erau îmbelșugate de joc și voie bună. Pe scenă vor urca, întâi, membrii grupului vocal „Mugurași de pe Târnavă”, grup înființat la Hoghilag în urmă cu 8 ani, având-o ca profesor coordonator pe Luminița Maria Dejan. Aceștia vor susține un recital care va cuprinde cântece din zona Târnavei Mari, dar și din alte zone etnofolclorice. Frumusețea tradiției populare din Țara Secașelor va fi pusă în scenă de Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor”. Alături de dansatori, va urca pe scenă și solistul Robert Cetean. Ansamblul își desfașoară activitatea sub îndrumarea artistică a instructorilor Roxana și Stefan Radu. De asemenea,”Jucătorii din Chirpăr” conduși de instructorul Chirion Stănuleț vin cu jocuri tradiționale de pe Valea Hârtibaciului.

Răspunde