Teatrul „Gong” spune povești ucrainene pe scenele din Sibiu și din București

Teatrul „Gong” spune povești ucrainene pe scenele din Sibiu și din București

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 21 octombrie, de la orele 11:00 și 18:00, și duminică, 22 octombrie, de la ora 11:00, spectacolul „Un ghem de povești” în regia Irynei Tsypina. Producția va fi prezentată, de asemenea, la București, marți, 7 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație „Impuls”, ediția a XVI-a.

„Acest spectacol reprezintă o ocazie de a descoperi cultura Ucrainei. Ne propunem să introducem spectatorul în atmosfera munților și pădurilor din Carpați, unde păsările cântă, iar vocile strămoșilor se fac auzite. Acolo unde trăiesc molfarii, cei care păstrează secretele, numai de ei cunoscute, despre Lumină și Întuneric. Acolo unde legendele prind viață, iar bestiile încă mai pot vorbi”, a declarat Iryna Tsypna în timpul repetițiilor de la Sibiu.

„Un ghem de povești” este un colaj cu povești ucrainene, după o dramatizare semnată de Martha Huryn, în regia Irynei Tsypina. Spectacolul creează un imaginar fabulos și aduce un mesaj universal pentru pace, avându-i în distribuție pe actorii Gabriela Mitrea, Mircea Corcoveanu, Claudiu Fălămaș și Gabriel Muncuș. Povestea noastră începe într-o noapte de primăvară, în pădurea molfarilor (n.r. magi), cei care cunosc chiar și cele mai ascunse secrete ale vietăților ce îi înconjoară. Primăvara aduce cu ea zile lungi, cu soare cald care întârzie să dispară de pe cer, este anotimpul în care toate vietățile se trezesc, încet, la viață. Însă, în acea noapte, molfarii (Morocănosul, Realistul, Visătorul și Ucenicul) au adormit, iar focul care ținea întunericul departe de pădurea lor s-a stins. Astfel, vechiul lor inamic a pus stăpânire pe întreaga pădure și a adus cu el iarna geroasă. Molfarii trebuie să se unească pentru a-l învinge și a-i salva pe locuitorii pădurii. Îi vom cunoaște pe Iepurașul Fuguța, Șoricica Zgâricica, Prințesa Broscuță, Vulpița, Lupul, chiar și pe Ursul Mihailovici, care se întâlnesc, pentru prima dată, în aceeași poveste. Decorul, costumele și păpușile sunt un concept al scenografei Inessa Kulchytska, iar direcția muzicală a fost asigurată de Ulyana Horbachevska, actorii fiind provocați la un exercițiu live prin care să articuleze acest univers sonor unic în repertoriul teatrului sibian. Adaptarea în limba română a textului original poartă semnătura Ralucăi Rădulescu.

Spectacolul are și o versiune în limba germană, avându-i în distribuție pe actorii Angela Páskuy, Claudia Stühler, Jenő Major și Adrian Prohaska. Premiera spectacolului „Der Märchenball” a avut loc în data de 30 martie.

Spectacolul are o durată de aproximativ 70 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 7 ani.

Costul unui bilet pentru reprezentațiile de la Sibiu este de 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile. Biletele au fost puse în vânzare online prin teatrulgong.ro, dar și la sediul Agenției Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica între orele 10:00 și 14:00.

Răspunde