Recital de lieduri cu soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu

Recital de lieduri cu soprana Teodora Gheorghiu și pianista Diana Ionescu

Turneul național de lieduri compuse de părintele liedurilor, Franz Schubert, susținut de soprana Teodora Gheorghiu, acompaniată de pianista Diana Ionescu, va debuta la Sibiu, pe scena Sălii Thalia, pe 3 noiembrie, ora 19.00.

Turneul va continua pe 4 noiembrie la Oradea, va ajunge pe 6 noiembrie pe scena Ateneului Român de la București și se va încheia pe 8 noiembrie, la Brașov.

Teodora Gheorghiu spune că posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării reprezintă un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist.

Teodora Gheorghiu, soprană: „Mă întorc de fiecare dată cu mult drag acasă, am mari emoții, cu atât mai multe acum, când mă voi întâlni cu români din mai multe colțuri ale țării. Nu este prima dată când susțin un turneu național, dar de fiecare dată reîntâlnirea cu publicul din România mă emoționează și mă bucură deopotrivă.”

Ea reprezintă unul dintre superbele glasuri pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii, o voce care a încântat juriile concursurilor „Enescu” şi „Reine Elisabeth” în anii 2000 şi care de atunci a evoluat pe scene importante ale Europei, ultima dată la Filarmonica sibiană în 2021.

Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroși artiști de talie mondială și a concertat în numeroase săli de concerte renumite. Spune despre colaborarea cu Teodora Gheorghiu pentru acest turneu de lieduri că o onorează și o bucură: „Sunt foarte încântată să fiu alături de Teodora Gheorghiu pe scenă. Dincolo de partituri, muzica lui Schubert poartă cu ea povești și emoții care ne conectează pe toți. Sunt cu adevărat emoționată și onorată că putem împărtăși această experiență cu toți cei care ni se vor alătura”, a mărturisit artista.

Franz Schubert a excelat în multiple genuri muzicale, dar, cu cele peste 600 de lieduri compuse, s-a dovedit a fi, de departe, cel mai prolific creator din istoria muzicii în acest domeniu. A transpus poeme în muzică, cele mai celebre fiind „Der Erlkönig” (”Regele Ielelor”) și „Gretchen am Spinnrade” (”Margareta torcând”) de Goethe, iar liedurile sale au avut mereu un puternic substrat, pe care nimeni nu pare să îl fi identificat înainte. Nu e de mirare că Franz Liszt l-a numit „cel mai poetic muzician care a trăit vreodată”! Chiar dacă a murit mult prea tânăr, la vârsta de 31 de ani, a creat ceea ce astăzi însumează aproape 1.000 de compoziții: „M-am născut doar pentru a compune.”

Răspunde