Război la mare altitudine

Război la mare altitudine

Discordie între Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care funcționează în teritoriul Țării Făgărașului! Miza se măsoară în milioane de euro.

ADI Monte Făgăraș Bîlea-Capra a depus ieri  o contestație care se referă la prezența ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului în Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană. Președintele acestei asociații, sibianul Lucian Dumitra, dă de înțeles că împărțeala favorizează concurența.

„Pe 20 septembrie 2019, ministrul Fondurilor Europene de atunci, Roxana Mînzatu, a lansat, la Brașov, seria de dezbateri «Dezvoltare Zonală cu Fonduri Europene». În cadrul evenimentului este prezentată harta cu asociațiile de dezvoltare, printre care și ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului, deși la acea data asociația nu era înfiinţată! De asemenea, în OUG 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, veți găsi din nou ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului, deși acesta nu era înființat. Mai multe detalii vor fi la conferința de presă pe care ADI Monte Făgăraș o va anunța”, a declarat Dumitra.

În documentul transmis Comitetului pentru Coordonarea Investițiilor Teritoriale Integrate (CC ITI), cei de la ADI Monte Făgăraș Bîlea-Capra, cu sediul în Cârțișoara, solicită excluderea ADI Microregiunea Țara Făgărașului din Acordul de Parteneriat 2021-2027 și afimă că ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului este nominalizată în Programul Național pilot de descentralizare pentru ITI, în Legea Fondurilor Europene și Legea nr. 176 apărută în 18 septembrie 2020, deși conform certificatului unic de înregistrare asociația a fost legal constituită abia pe 5 noiembrie 2020. Totodată, comunele sibiene Porumbacu de Jos, Cârțișoara și Arpașu de Jos nu erau membre în ITI Microregiunea Țara Făgărașului pe 20 septembrie 2019, la momentul în care ministrul le arăta pe harta ADI-urilor, hotărârile de Consiliu Local privind participarea la constituirea noii asociații fiind emise ulterior, respectiv pe 25 septembrie 2019 la Arpașu de Jos, pe 28 noiembrie 20219 la Porumbacu de Jos și pe 10 decembrie 2019 la Cârțișoara.

„Cele relatate încalcă unul din principiile fundamentale care a stat la baza constituirii Uniunii Europene”, acuză Lucian Dumitra în contestația depusă.

Răspunde