Preoții martiri ardeleni, prăznuiți în Austria

Preoții martiri ardeleni, prăznuiți în Austria

Cetatea Kufstein din Austria a devenit, ieri, centrul spiritualității românești, transmite Mitropolia Ardealului.

În această zi în care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni – Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel -, s-a organizat cel de-al nouălea pelerinaj al Diasporei românești la locul pătimirii sfinților transilvăneni. Acest pelerinaj adună în fiecare an mulți credincioși ortodocși români veniți din diferite zone ale Austriei și Germaniei, dar și din România.

Programul liturgic a început prin oficierea Acatistului Sf. Mărturisitori Ardeleni, primirea ierarhilor, Sfânta Liturghie săvârșită de către patru ierarhi: ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord,  PS Părinte Sofian, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și PS Părinte Petru (Pruteanu) – episcop de Caffa, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi în catedrala St. Vitus de la poalele cetății, pusă la dispoziție de comunitatea romano-catolică.

„La sărbătoarea de la Kufstein, pe lângă bunii noștri credincioși, mulți îmbrăcați în portul național, au participat și domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, Domnul Mag. Martin Krumschnabel, primarul orașului Kufstein, părintele Mag. Michael Blassnigg, parohul bisericii Sf. Vitus.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Părinte Mitropolit Laurențiu a arătat că pe cinstirea apărătorilor dreptei credințe se fundamentează identitatea națională a poporului nostru. Sfinţii mucenici ardeleni au fost biruitori prin statornicia lor şi dragostea faţă de credinţa ortodoxă, iar prin jertfa lor Dumnezeu ne-a dăruit libertatea de care ne bucurăm noi astăzi. De aceea se cuvine nu doar să-i cinstim pe aceşti sfinţi mucenici dar trebuie să fim şi următori ai lor.Pelerinajul nostru în acest loc de suferinţă este un semn al biruinţei statorniciei credinţei ortodoxe.

Înaltpreasfințitul Laurențiu a adus o frumoasă icoană cu chipurile sfinţilor mucenici pe care a dăruit-o comunităţii româneşti din localitatea Kufstein.

La finalul Sfintei Liturghii, pelerinajul a continuat cu procesiunea cu icoane, prapuri și steaguri „Pe urmele Sfinților Mărturisitori Ardeleni” la fortăreața Cetății Kufstein. Prin bunăvoința conducerii Fortăreței a fost binecuvântată placa comemorativă a Sf. Mărturisitori Ardeleni ce fost pusă în această locație după care a s-a oficiat slujba parastasului pentru toți martirii și mărturisitorii ce au pătimit și au aflat sfârșitul condamnați pe nedrept în această închisoare. Părintele Nicolae Dura de la Viena a remarcat în încheiere că peste acele locuri se revarsă harul sfinților pătimitori, care mijlocesc la Dumnezeu pentru pelerini și pentru toți cei ce-i cinstesc și le prețuiesc jertfa.

La finalul slujbelor, ÎPS Părinte Mitropolit Serafim a mulțumit părintelui Daniel Stan de la Parohia Kufstein care s-a îngrijit de organizarea acestui pelerinaj, îndemnându-l ca în anii viitori să continue această tradiție a pelerinajului.

După slujbă, pelerinajul a continuat cu vizitarea la pas a temniței-muzeu unde s-a citit o rugăciune și s-a intonat troparul sfinților mucenici și mărturisitori“, relatează mitropolia-ardealului.ro.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni au fost cinstiți în mod deosebit și la Sibiel, ca de fiecare dată.

„În fiecare an, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, parohia noastră îmbracă haină de sărbătoare. Ne simțim datori să aducem prinos de recunoștință față de Sfinții Mărturisitori Ardeleni, dar, mai ales față de Sfântul Preot Moise Măcinic din Sibiel, care este Sfântul nostru ocrotitor. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, am oficiat încă de vineri, 20 octombrie, slujba de priveghere într-un cadru duhovnicesc deosebit. Apoi, sâmbătă, 21 octombrie, am oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie într-un frumos sobor de preoți si diaconi, condus de Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, dar și o mulțime de credincioși. Răspunsurile la strană, atât la slujba de seară, cât și la Sfânta Liturghie, au fost oferite de grupul psaltic de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, condus de Arhidiaconul Adrian Ursu. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne apărăm și noi credința noastră strămoșească așa cum Sfinții Mărturisitori Ardeleni au făcut-o pentru noi toți”, a spus preotul paroh Bogdan Fluieraș, consilier al Arhiepiscopiei Sibiului.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni, prăznuiți de BOR pe 21 octombrie, sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955, și preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992. Cei cinci au luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice în Transilvania, intrând astfel în conflict cu autoritățile habburgice, și au fost întemnițați la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului, patru dintre ei găsindu-și acolo sfârșitul.

Răspunde