„Florile mi-au salvat viața”

„Florile mi-au salvat viața”

Florin este florar, numele fiindu-i, parcă, predestinat, deși inițial a lucrat în construcții. A ajuns să muncească „afară”, prin Germania, Italia și Spania, însă praful, frigul și munca grea l-au readus acasă, la Sibiu. Cu un nou destin!

„Era să mor, am fost foarte bolnav. Când m-am pus pe picioare, m-am apucat de floricultură. Cu mâna pe inimă, spun că florile mi-au salvat viața”, mărturisește eroul poveștii noastre de astăzi.

A doua șansă

La doar 5 minute de Sibiu, la Cristian, Florin Oprița și-a construit o seră în care cultivă flori. Îl ajută soția sa, Andreea, pe care o consideră cea mai frumoasă floare din lume. Fostul șantierist a schimbat gletiera și lopata cu săpăliga, stropitoarea, foarfecile de grădină și tot ceea ce îi este de trebuință unui floricultor. Dar nici acest drum nou nu este lipsit de primejdii. „Am pornit cu sufletul deschis și recunoscător pentru că viața mi-a dat o a doua șansă. Doar că, vara trecută, într-o noapte, am fost călcat de hoți. Mi-au furat majoritatea uneltelor și o roabă. Am fost dezamăgit, dar am ales să merg înainte”. Din acel moment, Florin a luat o decizie importantă: ziua să trudească între flori, iar noaptea să-și păzească averea multicoloră: „Am adus un microbuz în care dorm. Sunt luni de zile de când nu am mai dormit acasă, în pat. Nu am ce face, trebuie să-mi protejez munca”. Poate părea ciudat, însă Florin nu le poartă sâmbetele celor ce l-au furat: „Or fi fost unii mai sărmani decât mine…”

„Aduc flori cu gândul la mama”

Măsura sufletului său mare este dată însă de un gest pe care-l face în fiecare toamnă: fără să ceară un leu, plantează crizanteme multicolore în fața Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Judeţean Sibiu. „Mama a lucrat aici, la Județean, timp de 33 de ani. A fost infirmieră la Ginecologie. Nu a apucat pensia, s-a prăpădit. Toamna, aduc aceste flori cu gândul la mama, că mă vede din Cer. Vreau să știe că am rămas același om bun, că încă sunt băiatul ei”, mărturisește tânărul Astăzi, Florin a venit de la serele din Cristian cu microbuzul devenit „casă”, încărcat cu flori. Alături îi era Andreea, soția sa. Împreună au descărcat lăzile cu flori, pe care mai apoi le-au strămutat în rondoul de lângă „Urgențe”. De astăzi, florile lui Florin Oprița vor aduce o clipă de bucurie atât celor veniți să-și caute leac pentru suferințe, cât și familiilor acestora și personalului medical.

Pe Florin Oprița îl puteți găsi înconjurat de flori în fiecare sâmbătă, la Piața Volantă Transilvania sau vinerea, în curtea Consiliului Județean Sibiu, alături de numeroși producători locali veniți din județul nostru sau chiar din cele învecinate. „Sunt oameni care trudesc din greu și care nu uită că adevărata bucurie trebuie împărtășită cu cei care ajung să guste sau să-și desfete ochii cu roadele muncii lor de zi cu zi și, uneori, noapte de noapte”, spun cei de la Consiliul Județean, care i-au făcut cunoscută povestea.

Răspunde