Momente de bucurie, emoție și recunoștință, astăzi, pentru Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, care a primit o diplomă de excelență pentru contribuția sa la istoria comunității de unde se trage Gheorghe Crișan, unul dintre conducătorii marii răscoale din 1784.
Autoritățile locale din comuna Ribița i-au acordat o diplomă de excelență directorului general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan, „pentru sprijinul deosebit în conservarea și restaurarea casei memoriale Crișan, a Muzeului satului ‘Lada de Zestre’ și a obiectelor de patrimoniu local”. „O zi plină de împliniri, emoții și sentimentul acela unic că faci ceva pentru locurile unde ai copilărit, te-ai format și acum vine vremea să dai înapoi!”, a mărturisit Ciprian Ștefan.
Aflată în nordul județului Hunedoara, localitatea Crișan aparține comunei Ribița. Aici s-a născut, în 1733, Gheorghe Crișan, pe numele său adevărat Marcu Giurgiu. „A primit numele de Crișan pentru că prin această zonă trece și Crișul Alb, iar oamenilor de aici li se mai spunea și crișeni. Fost militar în armata imperială, Crișan era o fire aprigă şi hotărâtă, era mândru, impunător şi sever. În locurile unde a acţionat, confruntările dintre ţărani şi oamenii înarmaţi ai nobililor unguri au fost de o deosebită violenţă. După ce au pornit răscoala, el a fost prins, pe 30 ianuarie 1785, și închis la Alba Iulia, urmând a fi judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa pe 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci”, potrivit gohunedoara.com.