András Vass dirijează concertul de deschidere a stagiunii la Filarmonica Sibiu

András Vass dirijează concertul de deschidere a stagiunii la Filarmonica Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu deschide stagiunea 2023/2024 „Henry Selbing”, joi, 26 octombrie, ora 19.00.

În ipostază solistică va evolua tânărul violoncelist Ștefan Cazacu. Programul serii include lucrări de David Popper, Franz Joseph Haydn și Ludwig van Beethoven. Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii și pe www.iabilet.ro, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

La pupitrul orchestrei sibiene se va afla maestrul András Vass, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonice Panonice.

András Vass, dirijor și pianist remarcat în lumea muzicii internaționale, s-a născut în anul 1979 la Târgu Mureș și a absolvit secția de pian din cadrul Liceului de Arte din același oraș. A studiat cinci ani de dirijat la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta, unde a promovat examenul de admitere cu notă maximă și i-a avut ca profesori pe Ervin Lukács, András Ligeti și Tamás Gál. Pe lângă studiile pianistice și dirijorale, András Vass a practicat în cadrul aceleiași academii doi ani de percuție. În anul 2004, a terminat studiile de master cu gradul Diplomă cu onoruri, după ce, cu un an înainte, a câștigat premiul memorial Donáth Ede. În 2005-2006, a fost selectat ca dirijor asistent al maestrului Iván Fischer la Budapest Festival Orchestra, fiind ales dintre 50 de concurenți proveniți din 17 țări. Din acel an a continuat colaborarea regulată cu Budapest Festival Orchestra, și a fost invitat ca dirijor de către numeroase ansambluri din Ungaria și România. Experiența sa dirijorală include numeroase colaborări, cele mai reprezentative dintre acestea implicând orchestrele Budapest Festival OrchestraMÁV Symphony (Budapesta), Miskolc Symphony OrchestraOrchestra Academiei de Muzică Liszt Ferenc (Budapesta), Savaria SymphonyMatáv Symphony (Budapesta), Orchestra Filarmonicii din SibiuSolti Chamber Orchestra, Franz Liszt Chamber Orchestra, Pannon Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonicii Naționale din Ungaria sau Lappeenranta City Orchestra. De asemenea, Vass a conlucrat cu artiști de renume, precum Peter Frankl, Erika Miklósa, Barnabás Kelemen, Kristóf Baráti, Dénes Várjon, István Várdai, Olli Leppäniemi, László Fenyő, Eszter Sümegi, Dana Borşan, Olivier Latry sau György Lakatos. Printre operele dirijate de el se numără Falstaff de Giuseppe Verdi, Flautul fermecat de W. A. Mozart, Roméo et Juliette de Charles Gounod, precum și L’elisir d’amore de Gaetano Donizetti. Începând cu anul 2009, a fost numit dirijor permanent al Pannon Philarmonic Orchestra, unde conduce concerte și opere în fiecare stagiune, conform oratorium.ro.

Reamintim că la casa de bilete a Filarmonicii sunt puse în vânzare pachete în valoare de 420/210 lei pentru primele 12 concerte și recitaluri ale noii stagiuni.

Răspunde