Prima ediţie din România a „Paradei distinşilor domni” („The Distinguished Gentleman’s Drive”) care a reunit zece maşini istorice. astăzi, la Sibiu, a tras un semnal de alarmă în privinţa bolilor care afectează cel mai mult bărbaţii, relatează Agerpres.
În premieră, Sibiul s-a alăturat altor sute de oraşe din 60 de ţări într-o acţiune moto caritabilă, prin care se transmit mesaje de prevenţie a bolilor masculine, dar se strâng şi bani pentru cercetarea şi tratarea lor, potrivit sursei citate. Pe lângă cei zece şoferi din Sibiu, alţi nouă au donat sume de bani pentru „The Distinguished Gentleman’s Drive”.
„Este un eveniment caritabil care se întâmplă astăzi în toată lumea, mai precis în 200 de oraşe din 60 de ţări. Sibiul este primul oraş din România care a obţinut hostingul pentru acest eveniment. Scopul lui este prevenţia şi tratamentul unor boli care afectează bărbaţii atât fizic, cât şi psihic, în speţă cancerul de prostată, care este a doua cauză a mortalităţii bărbaţilor, şi suicidul. Suicidul în rândul bărbaţilor este un fenomen foarte des întâlnit: cifrele spun că un bărbat pe minut moare în lume. De ce bărbaţii? Pentru că evenimentul este generat de comunitatea auto-moto clasice, unde principalii pioni sunt bărbaţii, ei sunt pasionaţi de maşini şi motociclete clasice. Prevenţia poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte. Gentleman’s Drive este un eveniment care are loc de doi ani în lume, a început cu un eveniment moto, care a strâns 43 de milioane de euro de-a lungul timpului”, a declarat unul dintre organizatori, Ovidiu Popârţan, artist tatuator, pasionat de motociclete şi maşini clasice.
Participanții au primit informaţii utile furnizate de Asociația „Sus Inima”, specializată în asistenţă acordată bolnavilor oncologici.
„Felicit organizatorii acestui eveniment, chiar era nevoie de o zi dedicată conştientizării afecţiunilor medicale de care pot suferi bărbaţii din lumea întreagă. Cancerul de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi, după cel pulmonar. De obicei, cancerul de prostată afectează bărbaţii mai în vârstă, apare la peste 65 de ani, foarte rar boala este depistată sub 40 de ani. Printre factorii de risc – vârsta, antecedentele familiale, pacienţii care au în familie rude de gradul I sau II bolnavi de cancer mamar, de prostată, de pancreas, ştim că ei sunt la un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată, faţă de populaţia generală. Un posibil alt factor de risc este obezitatea”, a explicat medicul oncolog Laura Sinea, voluntar la „Sus Inima”.
Potrivit medicului sibian, toţi bărbaţii cu vârsta de 50 de ani ar fi bine să efectueze un consult urologic şi screeningul pentru cancerul de prostată. Bărbaţii care au în familie rude de gradul I sau II cu cancer de prostată sunt sfătuiţi să înceapă screeningul la 40 – 45 de ani. Abia în stadiile avansate apar simptome, din cauza metastazelor. „Un exemplu ar fi metastazele osoase, apar deci durerile osoase”, a completat medicul, care a arătat că diagnosticul se pune printr-un RMN de prostată şi o biopsie.
Oncologul sibian insistă ca un bolnav de cancer să apeleze la ajutorul unui psiholog, pentru a putea trece mai uşor peste această maladie.
Laura Sinea, medic: „Aflarea unui diagnostic oncologic afectează atât pacienţii, cât şi familiile pacienţilor şi medicul. Şi pe mine mă afectează, pentru că lupta pacientului devine şi lupta mea. Nu este uşor să fim cu un pas în faţa bolii, nu este uşor să luptăm împreună în faţa bolii. Cum avem grijă de corp, aşa trebuie să avem grijă şi de minte şi de suflet. Eu încurajez toţi pacienţii să apeleze la consiliere psihologică. E foarte bine că în Sibiu au foarte multe opţiuni.”
Fost sportiv de performanţă, Andy Fazekas, organizator al raliului Red Bull Romanics şi pasionat de maşini şi motociclete clasice, spune că la Sibiu s-au înmulţit nu doar bărbaţii care fac parte din comunitatea retro, dar şi cei care sunt dispuşi să participe la acţiuni caritabile cu scopul prevenţiei bolilor.
„Este un eveniment foarte frumos şi util şi este pentru prima dată când organizăm aşa ceva în România. Să sperăm că este un început de bun augur şi de-a lungul anilor vor participa tot mai mulţi. Comunitatea retro din Sibiu creşte exponenţial şi se pare că nu doar pe partea de maşini, ci şi de suflet. Poate cel puţin pe parte de prevenţie, dar şi de tratament vom ajunge la alt nivel datorită participării şi donaţiilor”, a transmis Fazekas.