Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat „cum nu se putea mai frumos și mai reușit” la București, în cadrul Festivalului Enescu

Orchestra Filarmonicii Sibiu a concertat „cum nu se putea mai frumos și mai reușit” la București, în cadrul Festivalului Enescu

Filarmonica de Stat Sibiu a participat cu succes la Festivalul Internațional „George Enescu”.

Sâmbătă, 16 septembrie, orchestra Filarmonicii a concertat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, în Seria Orchestrelor Românești, la Sala Radio din București. În program: György Ligeti – „Lontano”, Erich W. Korngold – Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 35, Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36.

„O surpriză foarte plăcută a fost prezența E.S. dl. Hiroshi Ueda, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România, alături de soția domniei sale. M-am bucurat să îi întâmpin pe oaspeții noștri de seamă și să-i invit și la Sibiu, în luna februarie a anului viitor, când dorim să dedicăm Zilei Naționale a Japoniei un concert simfonic”, a precizat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Am petrecut o săptămână fantastică la Sibiu și București, iar colaborarea cu extraordinarul dirijor Roderick Cox a fost inspirată și fantastică! Mulțumesc pentru această oportunitate unică! Sunt foarte fericită și mândră că am fost invitată să cânt la acest mare festival pentru prima dată alături de incredibilul dirijor și muzician Roderick Cox și Filarmonica de Stat Sibiu”, a mărturisit violonista Ioana Cristina Goicea. La finalul concertului, artista a acordat autografe pe cel mai recent CD al său, produs de Editura Casa Radio.

„Un matineu cum nu se putea mai frumos și mai reușit la Sala Radio, în cadrul Festivalului «George Enescu». Un program divers, un caleidoscop artistic cu un fir narativ-muzical bine definit. Un omagiu adus lui Ligeti prin misterioasa și puternica «Lontano» pentru orchestră (o experiență sonoră unică și marcantă tocmai prin puterea de sugestie), urmată de unul din cele mai frumoase, interpretate și melodioase concerte ale secolului al XX-lea – Concertul pentru vioară și orchestră de Erich Korngold. Totul încheindu-se cu maiestuoasa și dramatica Simfonie a IV-a de Ceaikovski.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu într-o formă de zile mari, condusă cu eleganța unui balerin și cu profunzimea unui filosof de dirijorul Roderick Cox (cât de aparte și frumoasă a fost interpretarea sa asupra piesei lui Ligeti, dar și a simfoniei lui Ceaikovski!). Și o solistă de neuitat – tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea, unul din vârfurile violonisticii românești actuale, o interpretă cu o tehnică deosebită, dar și cu o sensibilitate și delicatețe ieșite din comun care a oferit o variantă foarte personală a Concertului de Korngold. De apreciat în plus faptul că bisul ales a fost o lucrare enesciană (doar suntem în festivalul ce-i poartă numele), «Lăutarul», în care violonista și-a demonstrat încă o dată tehnica și virtuozitatea. O frumoasă interpretare a Simfoniei a IV-a a lui Ceaikovski – cu mențiunea specială că partea a treia, Scherzo-ul pizzicato, și ultima parte, acel Allegro triumfător, au dat măsura măiestriei dirijorului și a orchestrei sibiene”, a consemnat Tudor-Costin Sicomaș, jurnalist și critic de artă.

Festivalul Internațional „George Enescu” este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Răspunde