Odată cu începerea școlii, revin proiectele dedicate elevilor

Odată cu începerea școlii, revin proiectele dedicate elevilor

Anul acesta, tinerii artiști sibieni au întreprins o serie de acțiuni educaționale prin intermediul asociațiilor Bis și Interakt Arts în cadrul Agendei Educaționale și a Agendei de Tineret, cu sprijin din partea autorităților locale. O parte dintre activități au migrat spre toamnă, din cauza grevei din sistemul de învățământ, care a afectat acțiunile programate în luna mai.

Astfel, Asociația Interakt Arts a finalizat proiectul „Nu violenței domestice” printr-o acțiune care a avut loc la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, marți, 12 septembrie. Peste 200 de elevi au vizionat filmul „Născut în România” în prezența actrițelor din distribuție și au luat parte ulterior la dezbaterea intitulată sugestiv “Bătaia NU e ruptă din rai!”.

Luni, în 18 septembrie, la ora 9.00, va avea loc un veritabil tur de forță.

Performance-ul-atelier „O zi din viața lui Ion Creangă” va fi susținut de patru ori în aer liber, la Grădina Bis, în care va fi redată atmosfera rustică din ograda marelui povestitor. Aproximativ 300 de elevi de la mai multe unități de învățământ din Sibiu îl vor surprinde pe bădia Ion Creangă într-o zi obișnuită din viața lui, petrecută alături de consoarta Tinca Vartic (“un înger de zugrăvit pe icoană”). Ei vor fi martori ai procesului de creație a două povești cu tâlc din creația autorului, care vor fi inventate chiar sub ochii lor. Proiectul oferă o lecție de istorie vie, în care scriitorii din programa școlară sunt oameni cu o viață normală, iar elevii află “prin gaura cheii” detalii din procesul de creație al materiei școlare propriu-zise. Marele povestitor al literaturii noastre va fi întruchipat de actorul Dumitru Stegărescu, consoarta lui, Tinca Vartic, de către actrița Andrada Grosu, iar Mihai Eminescu va fi interpretat de actorul Claudiu Fălămaș.

În 25 și 26 septembrie, Interakt Arts lansează un alt proiect educațional pentru publicul foarte tânăr. Sub geericul “Să vorbim despre încălzirea globală”, va avea loc o serie de intervenții culturale în școli din municipiul Sibiu și din județ. Copiii vor fi vizitați de Domnul Căpcăun interpretat de actorul Bogdan Tălmaciu. Acesta va susține un monolog teatral pe tema fenomenului schimbărilor climatice, iar ulterior va dezbate subiectul, în mod deschis, cu cei mici. Copiii implicați vor fi invitați de asemenea la spectacolul „Anotimpuri”, care se va juca ulterior intervențiilor culturale, în închiderea proiectului.

Răspunde