O Românie de poveste la prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

O Românie de poveste la prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

Peste 200 de spaţii muzeale şi culturale din România au animat satele şi comunele din 37 de judeţe, pe 2 septembrie, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale, organizată în Europa.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România – al cărei președinte este Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu – mulţumeşte tuturor entităţilor muzeale şi organizaţiilor private care s-au implicat, cu mare entuziasm, în prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate şi au fost gazde bune pentru mii de vizitatori.

„Niciunde în alte părţi nu întâlneşti atât de multe locuri şi lucruri care aşteaptă să fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este despre un patrimoniu cultural de o diversitate atât de mare încât nouă, echipei proiectului, ne-a depăşit demult imaginaţia. Satul românesc a deschis cu entuziasm pe 2 septembrie o uşă care a purtat publicul într-o lume unde există poveşti, oameni, colecţionari, obiecte, case şi locuri uimitoare. A fost prima ediţie a celui mai mare proiect de arheologie simbolică, un proces unde poţi da la o parte straturi şi straturi de istorie, cultură, tradiţii, obiceiuri, comportamente, meşteşuguri, artă, superstiţii, cântece sau rezistenţă la rău. A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaşti şi necunoscuţi, acele organizaţii pline de suflete şi minţi creative care încearcă să ţină în viaţă nu numai case şi monumente din trecut, ci şi memoria noastră istorică şi culturală”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor la Sate a fost prezentă în peste 200 de localităţi din România, care au acoperit geografic toate regiunile istorice ale ţării. Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers şi plin de culoare. Pe lângă muzee săteşti şi case memoriale, ateliere educative şi spaţii dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor şi locuinţe ale martirilor, ferme de artă şi puncte gastronomice pentru degustare, spaţii de rezidenţă artistică şi muzee de pânze sau cu vise, şezători, fierării magice, case de boieri veneţieni din Ţara Făgăraşului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spaţii ale memoriei şi ale rezistenţei anticomuniste şi anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee şi multe alte destinaţii extraordinare.

După centralizarea parţială a datelor furnizate de reprezentanţii obiectivelor conectate la noul circuit muzeal, a fost o prezenţă estimată la câteva mii de vizitatori, cu o medie de 100 pentru fiecare obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori şi maxime de 300-400.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România mulţumeşte muzeelor şi spaţiilor culturale care au participat la această ediţie în afara programului oficial naţional, cu speranţa că la viitoarea ediţie se vor alătura platformei Noapte Muzeelor la Sate, pentru a celebra împreună acest eveniment special.

Totodată, RMNR mulţumeşte tuturor vizitatorilor care au fost prezenţi la această ediţie a evenimentului şi îi încurajează să aloce câteva momente pentru a completa un scurt chestionar. Răspunsurile lor vor contribui la o mai bună organizare a viitoarelor ediţii ale Nopţii Muzeelor la Sate şi a înţelegerii modului în care se poate îmbogăţi această nouă marcă culturală.

Răspunde