Muzeul ASTRA, prezent la Simpozionul Internațional de Ceramică

Muzeul ASTRA, prezent la Simpozionul Internațional de Ceramică

Karla Roșca, organizatoarea târgului „Frumos. Ceramic. Folositor”, participă la unicul eveniment științific care reunește întreaga comunitate de specialiști în ceramică. Evenimentul se desfășoară în perioada 4-9 septembrie, la Budapesta, și este organizat de Muzeul Național Maghiar, Muzeul Etnografic din Budapesta și Cercul de cercetare a ceramicii din centrul Europei.

În cele șase zile, 50 de specialiști din Ungaria, Austria, Germania, Romania, Cehia, Elveţia și Israel discută despre producția, comerțul, migrația, schimbul cultural, tradiția și inovația ceramicii din țările dunărene, dar și despre rezultatele obţinute în urma cercetărilor din ultimii ani cu privire la producţia de ceramică din Europa.

„Muzeul ASTRA este reprezentat la cea de-a 55-a ediție a Simpozionului Internațional de Ceramică de colega noastră, Karla Roșca, specialist în domeniul ceramicii transilvănene care va prezenta o comunicare despre patrimonializarea și recontextualizarea obiectelor de ceramică în muzee. În cadrul simpozionului, va fi lansat și prezentat participanților volumul «Ceramica rituală. Ceramica utilitară / Ritualkeramik. Gebrauchtkeramik», care cuprinde comunicările susținute în anul 2018, la cel de-al 51-lea Simpozion Internațional de Ceramică, organizat de Muzeul ASTRA, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Volumul apărut la Editura ASTRA Museum, în 2023, este finanțat de Departamentul de Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu”, au anunțat reprezentanții CNM ASTRA.

„Ceramica nu reprezintă doar obiecte de utilitate sau decor, ea este un martor al relațiilor culturale. Conferința va aborda aceste fenomene culturale din Evul Mediu până în secolul al XXI-lea. Deoarece transportul pe uscat era cel mai ieftin și mai sigur de-a lungul râurilor, mărfurile și inovațiile s-au răspândit în primul rând de-a lungul râurilor mai mari. Este posibil ca tehnologiile și obiectele ceramice să fi apărut prin migrarea producătorilor lor, dar este posibil să fi devenit și mărfuri. În unele locuri s-au păstrat tradiții diferite, în timp ce în altele a avut loc un schimb cultural intens”, afirmă dr. Karla Roșca, șef secție Expoziții Muzeul ASTRA.

Răspunde