Între 18 și 22 septembrie, la Valencia, a avut loc cea de-a 20-a ediție a Trienalei ICOM-CC – „Working Towards a Sustainable Past”, cu participarea a 876 de specialiști din 56 de țări. Delegatul Muzeului ASTRA, Andrea Bernath – responsabil al serviciului de Cercetare și conservare bunuri culturale și vicepreședinte al Asociației ICOM România – a reprezentat țara noastră la conferință.
Pe lângă lucrările prezentate în sesiuni paralele, în cele cinci amfiteatre ale Universității Tehnice din Valencia, activitățile au inclus prelegerile plenare ale lectorilor principali, vizitele tehnice
în laboratoare și depozite muzeale locale, târgul de materiale și echipamente, ședințele ad-hoc, cât și alte evenimente sociale şi ceremoniile festive.
„Ca asistent coordonator al grupului de lucru ICOM-CC Conservare Preventivă, Andrea Bernath a moderat o sesiune a cărei tematică a fost dedicată situațiilor de urgență ce privesc inundațiile și degradările provocate de acestea în colecțiile muzeale. Concluziile comunicărilor atrag atenţia asupra riscurilor majore, cele care includ deteriorarea bunurilor culturale ca urmare a calamităţilor naturale, dar şi a impactului conflictelor armate, pentru care elaborarea unor politici şi strategii (inter-)naţionale de colaborare şi protecţie sunt obligatorii. În acest sens, evenimentele anterioare trebuie interpretate pentru reducerea riscurilor asupra patrimoniului mobil şi imobil, respectiv planificarea şi pregătirea în detaliu pentru situaţii de urgenţe catastrofale, uneori repetitive, și tot mai frecvente în ultimii ani, ca urmare a schimbărilor climatice globale”, au explicat reprezentanții Muzeului ASTRA.
Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) este o organizație neguvernamentală cu peste 45,000 de membri profesionali și 138 de țări afiliate, care și-a propus stabilirea standardelor profesionale și etice pentru activitățile muzeale, formulând recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural. Pe lângă cele 119 comitete naționale, printre care se numără şi ICOM România, există și 32 de comitete internaționale. Dintre acestea, cel mai mare este Comitetul pentru Conservare – ICOM-CC, cu peste 2600 de membrii din toată lumea, propunându-și să promoveze conservarea operelor de importanță culturală și istorică și să sprijine obiectivele profesiei de conservator. ICOM-CC organizează, din trei în trei ani, conferința care reunește profesioniști din întreaga lume interesați de conservare și care reprezintă apogeul activității trienale a comitetului și a celor 21 de grupuri de lucru.