Municipiul Mediaş va găzdui, în acest sfârşit de săptămână, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi

Municipiul Mediaş va găzdui, în acest sfârşit de săptămână, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi

Protopopiatul Ortodox Mediaş, ITO Mediaş şi Primăria municipiului Mediaş organizează, sâmbătă, 9 septembrie, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului.

Programul manifestării va debuta cu liturghia oficiată la catedrala ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, începând cu ora 8:30, urmată de „Procesiunea Tinereţii”, la ora 11:30. Participanţii vor porni de la catedrală până în Piaţa Corneliu Coposu, unde va avea loc un flashmob, începând cu ora 12:00. Evenimentul va continua la Sala Traube, unde, la ora 16:00, este programată o conferinţă susţinută de prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca. Evenimentul se va încheia cu două concerte, susţinute de Virgil Suciu şi trupa Direcţia 5, informează Primăria Mediaș.

În anul 2018, peste 3.000 de tineri au fost prezenți în Piața Mare din Sibiu, la cea de a V-a ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși. În august 2019, peste 700 de tineri din judeţele Braşov şi Sibiu au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului la Brașov. Evenimentul a luat o pauză în anii pandemiei, iar în septembrie 2022 s-a desfășurat din nou la Braşov.

„Bucuria lor este și bucuria noastră”

„Astăzi, în 2023, pășim cu aceeași emoție a tinereții, dar cu experiența bătrâneții în cetatea Mediașului, un loc a cărui primă atestare documentară are loc în anul 1267, și de numele căruia se leagă mai multe evenimente culturale, religioase și sociale. Inima liturgică, de duh a ITO Mediaș va fi catedrala «Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil», a cărei primă consacrarea a fost în 1935 de către Mitropolitul Nicolae Bălan. Deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului va fi pe data de 9 septembrie, în prezența Mitropolitului Laurențiu al Ardealului, a numeroși clerici, autorități locale și centrale și, bineînțeles, a tinerilor.

Gândul organizatorilor face ca întâlnirea de la Mediaș să aibă ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale județului Sibiu, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin.

Pe lângă participarea la ateliere, slujbe, conferința din Sala Traube susținută de prof. univ. dr. Adrian Opre de la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, vizite la muzeele din municipiul Mediaș și la beneficiarii Unității Medico-Sociale (Căminul de vârstnici), tinerii se vor bucura și de concertele Direcției 5 și a Clubului Copiilor din Mediaș.

Bucuria lor este și bucuria noastră. De ce? Simplu, pentru că doar uniți în credință, mereu împreună vom reuși să construim o lume mai bună capabilă să țină tinerii departe de tragediile care caracterizează ultima vreme”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului.

Răspunde