IN|TOUCH, tema Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu în 2023

IN|TOUCH, tema Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu în 2023

Muzeul Naţional Brukenthal și Asociaţia Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, organizează în perioada 16 – 30 septembrie Festivalul Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu / Sibiu Contemporary Art Festival (SCAF).

IN|TOUCH, tema festivalului pentru ediţia curentă, este o metaforă a inter-conectivităţii şi interactivităţii limbajului cultural contemporan. „Tema a fost generată de dorinţa de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic care se intersectează creând reţele de conţinut atât la nivelul discursului, cât şi la nivelul tematicii şi cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele şi practici de interacţiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale epidermice profund contextualizată şi receptivă la dinamica contemporaneităţii. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu ce oferă libertatea de a rezona senzorial şi afectiv cu diversitatea de opinie şi conţinut într-un context cosmopolit şi interdisciplinar. Această abordare nu restricţionează selectiv amploarea manifestărilor artistice, ci, dimpotrivă deschide arii vaste, având setat drept principal obiectiv expunerea expansivităţii şi varietatea anacronică a practicilor artistice care se manifestă simultan în peisajul cultural autohton şi internaţional. Aceste premise generează la nivelul expoziţiilor, dar şi a evenimentelor corelate diverse subteme, diverse abordări stilistice, diverse materialităţi, chiar diverse pattern-uri de utilizare a spaţiilor publice şi private. În timp dorim ca acest festival să devină un laborator de cercetare curatorială care să genereze modele expoziţionale, de selecţie şi în acelaşi timp să sincronizeze atât gândirea curatorială, cât şi discursurile artistice româneşti cu cele internaţionale, care să se implementeze apoi la nivel instituţional, cât şi mediile culturale alternative”, au precizat organizatorii, într-un comunicat de presă.

Chituță: Este cel mai important eveniment expoziţional din istoria Sibiului

Președintele festivalului este Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Brukenthal, alături de Ilie Mitrea, preşedintele Asociaţiei Brukenthal von Studio, iar curatori sunt Ana Negoiţă, Alexandra Runcan şi Tudor Zbârnea.

Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal şi preşedinte SCAF a subliniat: „Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din ţara noastră, dar şi cel mai amplu, dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalaţii multimedia, instalaţii de obiect şi instalaţii imersive, NFT, artă foto-video şi practici artistice experimentale. Mulţi dintre artişti expun pentru prima dată în România. Este totodată cel mai important eveniment expoziţional din istoria oraşului nostru! Sunt peste 125 de artişti din peste 22 de ţări de pe cinci continente. Avem peste 50 de parteneri: ambasade, muzee, galerii şi alte instituţii din ţară şi din străinătate. Mulţumesc domnului Constantin Chiriac pentru punerea la dispoziţie a spaţiului Habitus şi domnului Ovidiu Dragoman pentru punerea la dispoziţie a spaţiului din Turnul Sfatului. Ediţia din acest an va aduce şi o expoziţie interesantă în podul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. O altă surpriză pe care o vom anunţa este colaborarea dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Multiverse X, sibienii noştri. Împreună vom avea un bilet special de vizitare. Aşa cum am anunţat, vom avea o serie de conferinţe în materie de artă şi arhitectură şi vom deschide şi un nou punct de vânzare a produselor de brand la Muzeul de Artă Contemporană”, a menționat Chituță.

Conceptul festivalului cartografiază practicile artiştilor contemporani români din ţară şi din diaspora, având un caracter inter-generaţional.

SCAF are o extensie internaţională, integrând elemente de diplomaţie culturală reprezentate de participarea unor artişti străini cu sprijinul Ambasadelor din României: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Emiratele Unite Arabe, Georgia. Expoziţiile şi evenimentele din cadrul festivalului ne invită să parcurgem o multitudine de spaţii culturale din Sibiu, precum spaţiile Muzeului Naţional Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană) dar şi spaţii partenere conexe (Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus), acest itinerar având scopul de a oferi publicului o experienţă completă în interacţiunea cu diversitatea mediilor şi discursurilor vizuale contemporane.

Festivalul deschide o platformă de cercetare şi de dialog cu inserţii internaţionale între artişti, arhitecţi, curatori, critici de artă, manageri de instituţii culturale şi platforme culturale independente cât şi specialişti din muzee care vor completa programul expoziţional cu o serie de conferinţe şi prelegeri.

Răspunde