De la stână, în atelierul de design!

De la stână, în atelierul de design!

Instrumentarul ciobănesc a devenit sursă de inspirație pentru specialiști și studenți în domeniul arhitecturii și design-ului, din România și Italia, reuniți la Sibiu cu ocazia celei de a doua ediții a workshop-ului internațional cu tema „Obiecte de uz casnic”.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA în perioada 18-22 septembrie. Au fost prezenți în muzeu specialiști în domeniul arhitecturii și design-ului, profesori de la Universitatea Federico II din Napoli și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, care au îndrumat studenți ai facultăților de arhitectură din București și Cluj-Napoca.

Pentru a discuta despre acest atelier și, mai ales, despre mesajul pe care Muzeul ASTRA îl transmite prin astfel de evenimente, am invitat-o la „Dialogurile de pe Strada Cetății” pe Ancuţa Ilie, şef serviciu Expoziţii-atelier. Mediere culturală – Muzeul ASTRA.

În cadrul seminarului din acest an, s-a pus accentul pe sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA și pe instrumentarul specific dezvoltat de-a lungul timpului pentru realizarea produselor lactate. A fost o muncă intensă de cercetare a patrimoniului de către studenți împreună cu profesorii valorificată prin noi idei și produse care au preluat în mod ingenios principii de construcție ale obiectelor pastorale, în sine o resursă bogată de inspirație și inventivitate. Studenții au realizat desene tehnice ale instrumentarului pentru a înțelege mai bine relația între formă-funcțiune-material, iar mai apoi au propus adaptări moderne pentru aceste obiecte, a explicat Ancuţa Ilie. Profesorii au ținut prelegeri prin care au explicat importanța studierii patrimoniului material al civilizației populare și complexitatea lecțiilor de design pe care acestea le pot transmite, oferind și exemple internaționale de bună-practică. Ideea acestui workshop se pliază pe demersurile constante ale Muzeului ASTRA de a valorifica patrimoniul deținut și mai ales de a transmite know-how-ul civilizației tradiționale și principiile unui design sustenabil și în armonie cu mediul către specialiști și viitori specialiști, cum sunt studenții facultăților de arhitectură și design.

„Cred că este foarte important, în lumea digitalizării și a unei societăți consumeriste, să încercăm să mai încetinim motoarele și să ne întoarcem către lumea satului, către valorile tradiționale, să învățăm niște lecții pe care ritmul vieții la sat ni le poate oferi. Tocmai de aceea am inițiat și acest seminar care aduce împreună patrimoniul pe care-l promovăm cu specialiști pe anumite domenii – în cazul acesta, arhitectură și design de obiect. Împreună cu specialiștii muzeului, aceștia pot beneficia de cercetările pe care muzeul le-a făcut de-a lungul zecilor de ani de existență, pot analiza obiectele din colecții, încercând să înțeleagă parcursul acestor obiecte de-a lungul unei istorii foarte lungi, felul în care ele au răspuns nevoilor oamenilor de-a lungul timpului. Aceste principii le putem folosi în proiecte viitoare”, a declarat Ancuţa Ilie pentru StradaCetatii.ro.

Rezultatele workshop-ului și studiile arhitecților și specialiștilor Muzeului ASTRA vor putea fi consultate într-o publicația ce va apărea la începutul anului 2024. De asemenea, workshop-ul constituie punctul de plecare al expoziției pe care Muzeul ASTRA o va organiza în luna mai a anului viitor la Accademia di Romania de la Roma.

„Pentru a treia ediție, anul viitor, vom rămâne tot pe design de obiect și este foarte posibil să mergem pe partea de obiecte de uz culinar, deoarece foarte multe dintre activitățile noastre includ o componentă gastronomică”, ne-a mai dezvăluit Ancuţa Ilie.

Răspunde