Vineri, 15 septembrie, Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, condus de pr.lect.univ.dr. Dan Alexandru Streza, a susținut un concert de muzică religioasă în cadrul festivalului Ars SACRA, aflat la prima ediție în orașul de pe Cibin.
Festivalul reunește nouă lăcașuri de cult. Șase confesiuni istorice din Sibiu au aderat la spiritul acestui festival care coincide cu Zilele Bisericilor Deschise. Între 15 și 17 septembrie, arta sacră esteprezentată publicului din cetatea Sibiului, lăcașurile de cult fiind deschise publicului larg între orele 10.00 și 20.00.
Răzvan Pop: „Este frumos să vedem ce strânsă legătură a fost între oraș și lăcașurile de cult”
Pe cei interesați îi așteaptă cinci expoziții, unsprezece concerte, diferite prezentări, tururi ghidate în biserici, inclusiv un tur religios al orașului prezentat de istoricul sibian Răzvan Pop.
„La inițiativa organizatorilor. am acceptat să fac două tururi în cadrul proiectului Ars Sacra. Sunt niște plimbări în Sibiu și în istoria Sibiului și redescoperim, de fapt, toate lăcașele de cult – și cele care nu mai sunt în picioare, dar mai ales cele care sunt. Este frumos să vedem cum s-a dezvoltat orașul și ce strânsă legătură a fost între oraș și lăcașurile de cult, povestea medievală, povestea modernă, apariția acestei frumoase catedrale, dar, repet, și poate vechile mănăstiri sau vechile biserici care astăzi nu mai sunt în picioare. Inclusiv cea care a existat aici înainte de această catedrală”, a spus Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA.
Levente Serfőző: „Prin acest festival, aducem mesajul frumosului, al binelui și al adevărului”
Din anul 2007, în a treia săptămână a lunii septembrie, în același timp cu Zilele Patrimoniului Cultural UNESCO, se organizează festivalul Ars Sacra și Zilele Bisericilor Deschise. Inițiativa a pornit de la Budapesta, a devenit un festival de nivel național și apoi a trecut granițele țării vecine pentru a promova și consolida adevăratele valori culturale și sacre: nevoia de frumos, bine și adevăr.
„Este un festival care se organizează din anul 2007 în Budapesta, prima dată după care a devenit un festival internațional. Actualmente se desfășoară în peste cinci țări și noi, Sibiul, ne-am cuplat la acest festival începând cu acest an. Eu sunt deosebit de bucuros că șase parohii istorice din Sibiu au aderat la spiritul acestui festival care ne învață despre cultura sacră, ne prezintă și promovează cultura sacră. În lăcașele noastre splendide de cult din Sibiu, cu care ne mândrim și pe care cu acest prilej și prin acest festival încercăm să le integrăm într-un circuit mai larg european, aducem mesajul frumosului, al binelui și al adevărului” a transmis Levente Serfőző, organizator Ars Sacra, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor HID şi directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu.
În cadrul festivalului duminică, 17 septembrie, începând cu ora 12.00, în continuarea Sfintei Liturghii, Corul Arhanghelos al Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” – Trei Stejari, sub bagheta Cosminei Stancu, va interpreta un program de muzică religioasă la Biserica Azilului din Sibiu.
Costin Chesnoiu