Cele mai bune producţii din acest an vor fi premiate la Astra Film Festival în mai puţin de o lună

Cele mai bune producţii din acest an vor fi premiate la Astra Film Festival în mai puţin de o lună

Care sunt cele mai bune filme documentare româneşti din ultimul an? Ediţia aniversară Astra Film Festival, programată între 15 și 22 octombrie, ne-ar putea oferi răspunsul!

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993, este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

În cei 30 de ani de existenţă, festivalul de la Sibiu a jucat un rol important în stimularea creaţiei cinematografice non-ficţiune şi a dezbaterii despre probleme care preocupă societatea românească. În selecţia oficială din acest an se află peste 130 de producţii din toată lumea, majoritatea premiere, potrivit organizatorilor. Unsprezece dintre ele, realizate de autori consacraţi, nume de prestigiu ale filmului documentar românesc, precum şi de regizori din noul val, se află în cursa finală pentru premiile Competiţiei România. Alte premii importante vor fi acordate celor mai bune filme din competiţiile „Voci emergente ale filmului european”, „Centrală şi Est-Europeană” şi „DocSchool” (film studenţesc).

De la două remorci de cartofi, la „capitala filmului de non-ficțiune” în 30 de ani

 

Începând din anul 1993, Astra Film Festival este o prezenţă neîntreruptă şi din ce în ce mai puternică în viaţa culturală din România. În cei 30 de ani de istorie a festivalului Astra Film, au venit la Sibiu nume mari ale cinema-ului documentar din țară şi de pe tot globul, făcând din oraşul aflat în mijlocul ţării o adevărată capitală a filmului de non-ficţiune, se mândresc organizatorii evenimentului. Pare greu de crezut astăzi că, pentru a putea fi finanţată, prima ediţie a beneficiat de o sponsorizare originală: două remorci cu cartofi.

„Nu existau mecanisme pentru sprijin financiar sau de altă natură din partea instituţiilor care administrau cultura din România”, îşi aminteşte Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. La primele ediţii, filmele au fost proiectate pe televizor. Erau înregistrate pe casete video, pentru că atunci cinematografele erau cuplate la reţeaua de distribuţie pe peliculă. „Atunci nici nu contau atât de mult rezoluţia sau ecranul mic al televizorului, ci faptul că publicul avea acces la un nou tip de film documentar, care aducea în prim-plan poveşti despre oameni reali, despre probleme reale ale societăţii”, a declarat Budrala, care îşi povestește că, la prima ediţie, spectatorii au ieşit din sală în timpul unui film a cărui abordare directă au considerat că e inacceptabilă. „Dar realizatorii de film documentar abordează temele care îi preocupă pe ei, chiar şi subiecte tabu”, continuă el.

Încă de la prima ediţie, fiecare film e urmat de un dialog între realizatori şi public, obicei perpetuat până în prezent şi devenit tradiţie. În acest fel, în respect faţă de principiul libertăţii de exprimare şi a dreptului la opinie, Astra Film Festival şi-a asumat menirea de a crea un spaţiu sigur şi viu, în care se pot întâlni abordări diferite şi există confruntare de idei.

În pas cu tehnologia

 

În acelaşi timp, organizatorii festivalului s-au simţit mereu provocaţi să ţină pasul cu schimbarea tehnologiei utilizate în producţia cinematografică. Şi au fost foarte multe schimbări. S-a trecut, pe rând, de la formatele pe banda magnetică şi pe disc, de la U-matic, VHS şi Betacam & DigiBeta la MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro sau DVCProHD, DVD şi HDCam la formatele fişierelor digitale şi până la DCP, formatul digital agreat în prezent pentru proiecţiile din cinematografe. Dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei a adus la îndemâna oricui posibilitatea de a filma, ceea ce a contribuit la diversificarea producţiei de film documentar, inclusiv în materie de subiecte şi mod de abordare. Deja, se afirmă producţiile video filmate cu smartphone-ul şi există filme documentare remarcabile realizate în acest fel. Tot astfel cum, de exemplu, viaţa petrecută online, în jocuri VR, devine subiect de film palpitant.

O audienţă record e aşteptată, între 16 şi 22 octombrie, la Astra Film Junior, festivalul dedicat, din 2009, copiilor şi adolescenţilor. Ediţia aniversară include consistentele discuţii ale reprezentanţilor industriei de film documentar, ce au loc în cadrul programului DokTank, concerte, lansări de carte, expoziţii, petreceri şi evenimente-surpriză de-a lungul a opt zile de festival cât o istorie de 30 de ani.

Răspunde