Austeritate și în cultură? Ciprian Ștefan: „Sunt foarte optimist”

Austeritate și în cultură? Ciprian Ștefan: „Sunt foarte optimist”

Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA și președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România se declară „optimist, chiar foarte optimist” în pofida măsurilor de austeritate anunțate de Guvern.

Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament, are impact și în domeniul culturii, anumite instituții cu mai puțin de 50 de angajați fiind în pericol să fie desființate sau comasate în numele economiei.

Cu toate acestea, Ciprian Ștefan afirmă că „sectorul cultural este așezat într-o zonă de protecție”. „Am citit Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României. Comparând-o cu versiunile precedente apărute în mass-media, constat că, după 33 de ani de lipsuri, sectorul cultural a fost bine reprezentat de actualul ministru al Culturii, doamna Raluca Turcan, și că mesajele noastre, argumentate, au fost ascultate. Simt că sectorul cultural este așezat într-o zonă de protecție, cum este normal, alături de educație și sănătate. Se impune și la noi o reformă și, la cum au funcționat lucrurile și dezbaterile din ultima perioadă, sunt optimist, chiar foarte optimist. Cultura contează! Mulțumim”, a transmis managerul Muzeului ASTRA.

Reamintim că, în luna iulie, aproape imediat după preluarea portofoliului Culturii, Raluca Turcan l-a cooptat pe Ciprian Ștefan în echipa sa, în calitate de consilier onorific în domeniile: patrimoniu imobil, material și imaterial, muzee, dezvoltare de programe culturale și produsele aferente, instrumente de finanțare, strategii și direcții de valorizare și dezvoltare a comunităților prin resurse patrimoniale.

Răspunde