Ars SACRA 2023: „Am fost împreună atât de mulți, cu sufletele deschise!”

Ars SACRA 2023: „Am fost împreună atât de mulți, cu sufletele deschise!”

Festivalul Ars SACRA a atras mii de persoane către lăcașurile de cult din municipiul Sibiu, la expozițiile, concertele, prezentările și tururile ghidate, care au avut ca liant comun arta sacră, prin căutarea frumosului, a binelui și adevărului, transmite Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, care a inițiat acest nou proiect alături de șase confesiuni istorice din Sibiu.

Între 15 și 17 septembrie, nouă lăcașuri de cult și-au deschis ușile și au așteptat sibienii și turiștii să le cunoască bogatul patrimoniu cultural. De asemenea, în cele trei zile de festival au fost organizate cinci expoziții și 12 evenimente culturale, intrarea la toate manifestările fiind gratuită.

În prima zi de festival, bisericile și sinagoga au fost pline la evenimentele Ars SACRA. Interes mare și evenimente inedite au înnobilat și cea de a doua zi a festivalului Ars SACRA din Sibiu. Dialogul coral de la Biserica Reformată, un concert minunat la flaut drept în Biserica Sf. Ioan de pe str. Mitropoliei, tururi ghidate de istoricul Răzvan Pop și un spectacol fascinant în Catedrala Evanghelică Sf. Maria au atras sute de participanți. Bisericile, sinagoga și expozițiile de artă sacră au putut fi vizitate și duminică, iar programul cultural a oferit alte trei concerte atractive în lăcașurile de cult. Prezentarea expoziției „Ars Sacra by Ștefan Orth” din Biserica Reformată și concertele organizate în bisericile Sf. Ioan, Azilului și Ursuline s-au bucurat de succes în rândul publicului interesat de patrimoniul cultural fascinant din Sibiu. Evenimentele primei ediții a festivalului Ars SACRA la Sibiu nici nu se puteau încheia mai frumos, decât cu mesajul ultimului spectacol: „vă iubim!”.

„Cele trei zile ale primei ediții a festivalului Ars SACRA Sibiu au fost fascinante și surprinzătoare pentru mine, în același timp. Organizarea, în aceeași perioadă cu alte evenimente majore, importante și valoroase în Sibiu, precum Sibiu Guitar Meeting 2023 sau SCAF2023, a unui proiect nou, deosebit și, la prima vedere, ‘mai greu digerabil’, a fost o mare provocare, din mai multe puncte de vedere. Însă am avut parte de parteneri excepționali, de prieteni care ne-au ajutat și de un public receptiv, deschis către acest gen de artă, de fapt temelia culturii noastre pe aceste meleaguri. Și a ieșit extrem de bine, bisericile au fost pline, oameni zâmbitori la tot pasul, receptivi și curioși în același timp. Mulțumesc din suflet tuturor persoanelor și instituțiilor implicate, pentru ajutorul și sprijinul acordat! A fost fabulos că am fost împreună atât de mulți și, mai presus de orice, cu sufletele deschise. Cred cu tărie că a meritat efortul și am început deja să ne gândim la Ars SACRA 2024”, a mărturisit Serfőző Levente, directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu.

Din anul 2007, în a treia săptămână a lunii septembrie, în același timp cu Zilele Patrimoniului Cultural UNESCO, se organizează festivalul Ars Sacra și Zilele Bisericilor Deschise. Inițiativa a pornit de la Budapesta și a devenit un festival de nivel internațional care promovează adevăratele valori culturale și sacre: nevoia de frumos, de bine și de adevăr. Scopul festivalului este de a scoate la lumină rădăcinile iudeo-creștine ale culturii europene, sacralitatea culturii, în toate ramurile artei, promovând ascensiunea și unitatea spirituală a sufletelor. Motto-ul ediției de anul acesta, organizată pentru prima dată și la Sibiu, a fost îndemnul psalmistului: ”Caută pacea!”.

Răspunde