Aproape de tradiții

Aproape de tradiții

În Muzeul ASTRA, vizitatorii se pot apropia de tradițiile rurale locale, grație reproducerii caselor și meșteșugurilor tradiționale. Păstrarea și restaurarea patrimoniului cultural, sprijinind în același timp meșteșugarii, este dubla misiune asumată de instituția culturală fanion a județului Sibiu.

„Patrimoniul material sau imaterial este un mic motor de dezvoltare locală, prin monumente istorice, meșteșuguri etc. Dacă un meșter nu câștigă bani, nu va mai fi interesat să-și continue meseria, va pleca la muncă la oraș. Noi nu putem opri depopularea, dar putem oferi comunităților rurale direcții bune de creștere”, a explicat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

Printr-o combinație de fonduri locale și sprijin din partea politicii de coeziune a UE și a Spațiului Economic European, acest muzeu a dat viață și numeroase inițiative. Mai exact, 11,5 milioane de euro s-au cheltuit de-a lungul ultimilor zece ani pentru numeroase proiecte ale Muzeului ASTRA. Acestea includ restaurarea clădirilor istorice, introducerea unor metode inovatoare de promovare a patrimoniului cultural și sprijinirea meșteșugarilor.

În ceea ce privește acestea din urmă, Muzeul ASTRA a lansat un sistem de certificare a meșterilor locali, ajutându-i prin procesul administrativ să obțină certificările necesare pentru a funcționa, pentru a le oferi oportunități mai bune de a rămâne în comunitățile rurale și de a-și transforma abilitățile tradiționale într-un motor pentru dezvoltarea locală. Muzeul ajută meșteșugarii să obțină recunoașterea formală a calificării lor, să fie apreciați și bine plătiți.

„Muzeul ASTRA este, de fapt, un muzeu foarte original, pentru că mereu încercăm să găsim resurse locale și mai ales oamenii care încă mai practică meșteșugurile tradiționale. Am demarat un procedeu de certificare a meșteșugarilor locali, fiindcă majoritatea nu au documentele necesare pentru a lucra”, arată Ovidiu Baron, director general adjunct.

Una din prioritățile majore ale Comitetului European al Regiunilor pentru perioada 2020-2025 este de a demonstra că coeziunea nu înseamnă (doar) bani. Ea este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Prin activitățile proprii și prin cele desfășurate împreună cu Alianța pentru coeziune, Comitetul se angajează să promoveze punctul de vedere conform căruia coeziunea economică, socială și teritorială este promovată și respectată în toate politicile UE.

Răspunde