Tehnologia – sfârșitul meșteșugurilor sau salvarea patrimoniului?

Tehnologia – sfârșitul meșteșugurilor sau salvarea patrimoniului?

Muzeul ASTRA pregăteşte simpozionul cu participare internaţională „Costume și Colecții în Contextul Patrimoniului Cultural. Comunicăm despre ARTĂ, MEȘTEȘUGURI şi CONSERVARE”.

Evenimentul va avea loc în perioada 26-29 septembrie.

Co-organizator este Asociaţia Ştiinţa şi Patrimoniul Cultural în Conexiune (i-CON), iar printre colaboratori şi parteneri se regăsesc: Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Textilelor și Biblioteca Academiei.

„Simpozionul ‘Costume și Colecții în Contextul Patrimoniului Cultural. Comunicăm despre ARTĂ, MEȘTEȘUGURI ȘI CONSERVARE’, dedicat costumului tradițional ca marcă de identitate etno-culturală, se defineşte prin cele două conferinţe principale, dintre care prima se integrează în seria de evenimente organizate la nivel național și internațional pentru aniversarea a 20 de ani a Convenției pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO din 2003. Costumul tradițional va fi astfel analizat de participanți, atât ca obiect patrimonial, identitar, estetic, cât și din perspectiva meșteșugului dinamic de confecționare – patrimoniu viu al comunităților care păstrează astăzi această practică culturală.
Miza celei de-a 7-a ediții a conferinței internaționale ‘Emerging Technology and Innovation for the Conservation of Cultural Heritage’ – ETICCH 2023, care completează acest prilej cultural, este de a reuni profesioniști cu expertiză în protecția patrimoniului cultural material.
În anul 2023, ne propunem să oferim specialiștilor un eveniment prolific axat pe abordările complementare ale meșteșugurilor și artei confecționării costumelor, respectiv valorizarea, cercetarea, conservarea-restaurarea, prezervarea și diseminarea colecțiilor de patrimoniu. O serie de evenimente satelit conexe vor fi organizate în legătură cu cele două direcţii principale”, au precizat organizatorii.

Din partea Muzeului ASTRA, directorul Mirela Creţu va coordona conferința cu titlul „Costumul tradițional, marcă a identității etnoculturale”. „Cercetarea costumului tradițional ne introduce în mod firesc în lumea rurală a tradițiilor care, prin propria comunicare orală și gestuală, transmite reflexele unei civilizații care a funcționat îndelung după un cod de semne cu semnificații simbolice profunde. În contextul actual când se (re)construiesc tradițiile este normal să ne întrebăm care sunt comunitățile puternic influențate. Piesele costumului tradițional devin relevante pentru un cod de conduită contemporan! Cine și de ce le confecționează și le poartă? Cămașa este un simbol identitar! Care este rolul muzeelor în promovarea costumului tradițional? După 20 de ani de la semnarea Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, analizăm împreună, în cadrul acestui seminar, beneficiile şi impactul pe care l-a produs asupra costumului tradițional din sud-estul Europei”, se arată în prezentarea evenimentului.

Ioana Otilia Baskerville, de la Academia Română – Iași va vorbi despre costumul tradițional – de la creație la comunicarea culturală. Seminarul invită la o reflecție asupra modului în care patrimoniul cultural imaterial legat de „meșteșugurile costumului” este conștientizat, analizat și promovat în spațiul public. Care sunt actorii și spectatorii privilegiați, instituțiile, asociațiile care pot contribui la o educație aplicată asupra valorii patrimoniale a acestui obiect cultural în comunitățile, grupurile în care meșteșugul, activitatea de creare este viabilă, dar și dincolo de acestea, în societatea civilă în ansamblul ei? Care poate fi rolul costumul etnic în calitate de patrimoniu viu, în contextul definirii acestuia în Convenția UNESCO din 2003, în societatea viitorului?

O altă conferință, intitulată „Reducerea riscurilor pentru colecţiile de patrimoniu cultural & conservare-restaurare”, este propusă de Elena Badea și Andrea Bernath. „În ultimele decenii, schimbările climatice au determinat creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme. Cutremurele recente din Turcia, Italia și Grecia au dus la pierderea unui patrimoniu cultural valoros. Inundațiile și creșterea nivelului mării afectează anual un număr mare de bunuri de patrimoniu cultural din Europa. Pierderile uriașe provocate de aceste cataclisme, pe lângă distrugerile ce au loc în regiunile marcate de conflicte politice și religioase, au evidențiat necesitatea de a salva patrimoniul cultural. În cadrul seminarul se vor prezenta unele opțiuni de reducere a riscurilor, se vor trece în revistă materiale și metode de conservare și restaurare, se vor evidenția realizările ecologice și sustenabile în domeniu și se va prezenta evoluția proiectelor recente, care au abordat această problematică complexă”, menționează organizatorii.

Cu aceeași ocazie, la Sibiu se vor prezenta rezultatele proiectului Erasmus+ „Safecult” și se va discuta despre stadiul actual al capacității de gestionare a riscurilor în caz de dezastre în domeniul patrimoniului cultural scris.

Totodată, pe agenda evenimentului se regăsește atelierul „Examinarea optică a textilelor plasate în context”, susținut de Florica Zaharia (Muzeul Textilelor), Iulia Teodorescu (Muzeul ASTRA) și Irina Petroviciu (Muzeul Național de Istorie a României). „Textilele sunt o constantă în viața noastră, ne definesc și ne caracterizează ca specie umană. În structura obiectelor textile stă ascuns un univers întreg de dezvoltare socio-umană, artistică și tehnologică. Acest aspect le face să fie deosebit de apreciate și valoroase printre colecțiile de bunuri culturale. În cadrul atelierului ne dorim să înțelegem ce înseamnă materialul şi suportul textil, să analizăm structura morfologică a fibrelor și a texturilor, și să distingem toate valorile din care se constituie obiectul studiat. Examinarea vizuală, cu ochiul liber, și cea microscopică, reprezintă prima etapă din ansamblul operațiilor de documentare și investigare necesare identificării materialelor textile, coloranților, firelor metalice și înțelegerii tehnicilor de realizare a obiectelor. O abordare muzeografică holistică conferă cunoștințe contextualizate despre istoria fibrelor, aspectul fizic al acestora și caracteristicile microscopice ale materialelor textile ce compun această categorie de patrimoniu”, au mai precizat cei de la Muzeul ASTRA.

Răspunde