Ștefan Orth expune la Ars SACRA

Ștefan Orth expune la Ars SACRA

Celebrul artist sibian Ștefan Orth este autorul unei expoziții organizate în cadrul primei ediții a festivalului Ars SACRA.

Expoziția va fi vernisată pe 15 septembrie, la ora 10.00, și va putea fi vizitată până pe 24 septembrie în biserica reformată calvină de pe strada Mitropoliei.

„Expoziția Ars Sacra by Ștefan Orth se intrepretează în context biblic. Artistul prezintă comportamentul creativ ca performanță intelectuală și arată relația dintre experiențele sale estetice și religioase. O expoziție plină de creștinism, în care descoperim momentele vieții lui Isus ca și lucrări creatoare ale lui Dumnezeu, pe care le face pentru noi și printre noi. Întâlnim simboluri creștine care simbolizează ceea ce prețuim în adâncul inimii noastre: Dumnezeu a făcut cel mai mare sacrificiu pentru noi prin Isus Hristos, din iubirea Lui nemăsurată pentru noi. Duhul Sfânt ne amintește constant de această certitudine a iubirii lui Dumnezeu și, prin urmare, ne încurajează să fim recunoscători”, au precizat organizatorii festivalului.

Ştefan Orth s-a născut în satul Nagyszékely, Ungaria. În anul 1962, a absolvit Şcoala de Meserii din Oradea, secția ceramică fină, şi se specializează ca meșter sobar. În 1967 îşi dă bacalaureatul la Liceul de Artă din Oradea, în 1971, licenţa în teologie, iar în 1976, obţine licenţa în arte plastice la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Între anii 1971-1972, studiază bizantinologia la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (membru în consiliul naţional şi preşedinte al filialei Sibiu între anii 1998-2006). Este, de asemenea, co-fondator şi membru al breslei „Barabás Miklós”. A organizat peste 70 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, a participat la numeroase saloane, bienale şi trienale naţionale şi internaţionale expunând desene, gravuri, picturi şi lucrări de grafică aplicată. Este cetăţean de onoare al Sibiului şi titularul Premiului de Excelenţă al Ministerului Culturii.

Șase confesiuni istorice din Sibiu au aderat la spiritul festivalului Ars SACRA, desfășurat anual la Budapesta în a treia săptămână a lunii septembrie, iar între 15 și 17 septembrie arta sacră va fi prezentată publicului de pe malurile Cibinului sub auspiciile primei ediții sibiene.

Răspunde