Semne ascunse, semne găsite: Despre simboluri şi forme în ceramica de Oboga

Semne ascunse, semne găsite: Despre simboluri şi forme în ceramica de Oboga

Unul dintre cele mai complexe meşteşuguri dezvoltate pe teritoriul României de azi este reprezentat de olărit, atestat cu mii de ani în urmă, servind şi pentru necesităţi cotidiene precum asigurarea de recipiente pentru consumul şi depozitarea hranei, de exemplu, dar şi satisfacerea nevoii de frumos.

De-a lungul anilor, pereţii vaselor din lut s-au dovedit, adesea, suporturi ideale pentru motive simbolice care confereau obiectelor valoare spirituală şi caracter magic, oferind istoricilor un material generos pentru descifrarea universului spiritual al celor din vechime, dar şi posibilitatea de a reconstrui aspecte legate de viaţa de zi cu zi a celor din negura istoriei. Motive des uzitate erau cele zoomorfe, avimorfe şi antropomorfe, pe lângă acestea apărând şi alte simboluri ciudate şi misterioase, care continuă să-i fascineze şi uimească pe iubitorii de frumos.

De-a lungul timpului, localitatea Oboga (jud. Olt) reprezintă unul dintre cele mai dinamice şi reprezentative centre ceramice româneşti. Ceramica produsă aici se remarcă, pe lângă bogata cromatică, şi printr-un repertoriu deosebit de variat al formelor şi tipurilor de vase şi prin arta ceramicii figurative. Figurine sau chiar statuete de forme diverse ies încă din mâinile meşterilor de aici, pe lângă vase care pot lua forme diverse, inspirate din natură, figura umană regăsindu-se şi ea des, Pierzându-şi sau nu încărcătura magică şi semnificaţia rituală, acestea îi fac moştenitori, aproape direcţi, pe ceramiştii de aici ai olarilor din trecutul îndepărtat, când cu mii de ani în urmă, pe teritoriul actual al ţării noastre înfloreau civilizaţii preistorice, documentate, mai ales, prin prezenţa spectaculoasă a ceramicii, explicând astfel persistenţa simbolurilor în ceramică tradiţională, până în prezent.

Aveți ocazia să călătoriți în lumea formelor, simbolurilor şi motivelor specifice ceramicii de Oboga! Cei ce doresc, pot încerca să le modeleze în lut. Vineri, 25 august, între orele 11,00 – 18, 00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria de olar din Oboga (jud. Olt).


Adrian Scheianu, muzeograf Muzeul ASTRA

Răspunde